Låg efterfrågan på svenskt griskött. Foto: Lars Pehrson/TT.

Svenska grisar slaktas utomlands

1:47 min

Svenska grisar transporteras till Tyskland för att slaktas sedan några veckor tillbaka. Anledningen är, enligt grisbranschen, att svenska slakterier inte kan ta emot alla grisar, eftersom de sin tur har svårt att sälja köttet vidare.

Dalsjöfors slakteri utanför Borås, ser till att svenska grisar exporteras till ett slakteri i Tyskland. Det handlar om ungefär 700 i veckan sedan några veckor tillbaka, eftersom man själv inte vill eller kan ta emot grisarna, berättar Magnus Larsson vd för slakteriet.

--  Anledningen till att vi gör det är att vi vill släppa på trycket på grisgårdarna. Grisarna växer hela tiden och i slutet av deras levnad växer de med ett kilo per dag. Det blir fullt i stallarna och det blir för trångt i boxarna.

– Det riskerar att bli ett djurskyddsproblem om inte bonden kan få iväg grisen till slakt när den är tänkt och planerad att gå till slakt.

Billigt importerat griskött konkurrerar ut det svenska köttet, och kan inte slakterierna sälja sitt griskött vidare, är det inte lönt att slakta, säger Magnus Larsson.

– Efterfrågan på det svenska köttet är så låg just nu att vi inte kan hantera alla grisarna i Sverige. Vi kan inte fortsätta att bygga lager när det inte finns kunder till köttet.

Det är dålig affär att tvingas sälja till Tyskland, för att det inte ska bli överfullt i stallarna. För varje gris förlorar bonden ungefär 300 konor. säger Ingemar Olsson ordförande för Sveriges grisföretagare.

– Detta är inget vi kan göra framöver utan detta är ett sätt att lösa den akuta krisen. Långsiktigt måste vi hitta konkurrenskraft i den svenska grisproduktionen.

Hur länge kan det pågå att svenska bönder måste skicka sina grisar utomlands för slakt?

– Jag hoppas att vi får en starkare köpkraft för de svenska produkterna när vi kommer till grillsäsongen, säger Ingemar Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista