Folkomröstningen i Schweiz om att köpet av Gripenplanen hålls den 18 maj. Foto: Lars Pehrson/TT.

Ny tur i Schweiz Gripen-kampanj

2:05 min

Ekots avslöjande om att Sveriges planerade PR-insatser i Schweiz inför folkomröstningen om landets köp av 22 Jas Gripenplan får politiska konsekvenser i Schweiz. Landets kristdemokratiska parti CVP vill nu inte längre leda Ja-kampanjen inför omröstningen.

– Att vårt parti och enskilda politiker i vårt parti bedöms och kritiseras, det går inte för sig, säger den högt uppsatte CVP-politikern Urs Schwaller till schweiziska tv-kanalen SRF.

CVP har uppenbarligen uppfattat vissa formuleringar i de brev som den svenske ambassadören i Schweiz inför folkomröstningskampanjen skrivit hem till UD och vissa svenska ministrar, brev som Ekot avslöjade den gångna veckan, som kritik.

Bland annat därför har partiet nu beslutat att man inte längre politiskt vill leda Ja-kampanjen inför folkomröstningen den 18:e maj. I Schweiz är det så att ett politiskt parti ofta står som ett slags politisk garant för en folkomröstningskampanj. Men det finns fler anledningar:

– Vi vill inte bli anklagade för något som vi inte har något ansvar för, säger Beatrice Wertli, partiets generalsekreterare till Ekot.

Partiet upplever att man oförtjänt får stå till svars för den kritik som funnits i Schweiz över Ekots uppgifter om till exempel de täta kontakterna mellan Schweiz försvarsminister Ueli Maurer och Sverige inför folkomröstningen.

Kristdemokraternas beslut är visserligen mest av formell karaktär, partiet stödjer fortfarande Gripenköpet, men det visar ändå på känsligheten i frågan.

– Det är en liten försvagning för ja-sidan, väljarna kan uppfatta avhoppet som att de borgerliga partierna inte längre står enade bakom Gripen, säger Adrian Arnold, politisk reporter på SRF.

Det schweiziska försvarsministeriet VBS vill inte kommentera avhoppet. Det är inte klart om något annat parti är berett att ta över ledarrollen på ja-sidan.

Men CVP har en tydlig uppmaning till Sverige:

– Vi vill inte ha någon inblandning från ambassadören, från Sverige, eller från Saab, säger CVP-politikern Urs Schwaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista