Budskapet utanför domstolen lyder: Det kunde ha varit jag. Foto: Kelly Jordan/TT.

Hög musik kostade svart tonåring livet

1:30 min

I USA är reaktionerna starka efter att en vit man i natt dömts för mordförsök på ett gäng svarta ungdomar, men inte fällts för mordet på den ende av tonåringarna som han sköt ihjäl.

Rättegången har utspelat sig i Florida, liksom det uppmärksammade fallet där George Zimmerman frikändes efter att ha skjutit ihjäl tonåringen Trayvon Martin.

Den 47-årige Michael Dunn tyckte att den 17-årige Jordan Davis och hans kompisar hade alldeles för hög volym på sin bilstereo. Han bad dem skruva ner, det blev tjafs, och Dunn har hävdat att han skymtade ett vapen i tonåringarnas bil.

Så han tog fram sitt eget vapen ur handskfacket och sköt tio skott på raken. Flera av kulorna träffade Jordan Davis, som dog i bilen medan hans kompisar i hög fart flydde från platsen.

Michael Dunn åkte hem och gick och lade sig utan att kontakta polisen.

Historien slutade i en rättssal i Jacksonville i Florida, där juryn i natt - och i direktsändning över hela USA - fattade det ovanliga beslutet att fälla Dunn för mordförsök på de överlevande, men inte för mord på Jordan Davis.

Det är ett utslag som sätter ny fart på debatten om vilken roll ras egentligen spelar för den amerikanska rättvisan, och argumenten och känslorna är de samma som i fallet där George Zimmerman frikändes efter att ha skjutit ihjäl Trayvonn Martin.

En del anser att om det varit den svarte killen som skjutit ihjäl den vite mannen, hade juryn inte tvekat att fälla, andra hävdar att den som känner sig hotad har all rätt att skjuta i självförsvar.

Michael Dunn riskerar nu runt 70 års fängelse för mordförsöken, och det lär bli en ny rättegång om själva mordet på Jordan Davis.

Men just nu räcker inte det för dem som anser att ännu en ung svart man svikits av USA:s rättssystem, och reaktionerna på det fyller nu sociala, och andra, medier här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista