De rödgröna drar ifrån i opinionen

1:43 min

Skillnaden mellan blocken växer enligt en opinionsmätning från Sifo. Regeringspartierna får 36 procent enligt mätningen medan de rödgröna noterar 52,8 procent.

– Det är alltid svårt med enskilda mätningar, men skillnaden är ju dramatiskt stor i den här mätningen. Vi har nått det läget nu att den här blockskillnaden är så pass stor att många uppfattar det som en omöjlig uppgift att hämta upp för Alliansregeringen, säger Marie Demker statsvetare vid Göteborgs universitet.

Med sju månader kvar till valet tycks skillnaden mellan de politiska blocken bli allt större. Enligt den här Sifo-undersökningen som Svenska Dagbladet och Göteborgs posten publicerar - så skiljer det 17 procentenheter mellan de båda blocken.

Det här är den senaste i raden av mätningar som visar att just gapet växer. Enligt den sammanvägning av olika mätningar som Novus gjorde för Ekots räkning i början av den här månaden, var skillnaden 14 procentenheter.

Även i dagens undersökning ser framtiden oviss ut för Centerpartiet och Kristdemokraterna, som båda riskerar att inte komma över 4 procent och därmed hamna utanför  riksdagen.

Statsvetaren Maria Demker tror att de här mätningarna är positiva för det rödgröna blocket.

– Man kommer så att säga att få vind i seglen. Men man ska också komma ihåg att för Alliansregeringen så är ju möjligheten att driva frågor som handlar om regeringsduglighet, ekonomiskt förtroende och statsministerkandidatförtroende, fortfarande fullt möjliga att använda som mobilisering, säger Marie Demker

Dock tror hon att det kan bli svårt för Alliansen att vända trenden om det inte händer något oväntat.

– Det här är ju ett extremt svårt utgångsläge. Det måste hända något dramatiskt, som på ett påtagligt sätt förändrar väljarnas syn på regeringen och på oppositionen, säger Marie Demker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista