200 arbetare fastnade i gruva

De befinner sig i gruvan olagligt.
1:01 min

I Sydafrika har en stor insats inletts för att försöka rädda över 200 arbetare som sitter fast i ett gruvschakt öster om Johannesburg.

Elva personer har räddats ur en gruva utanför Johannesburg i Sydafrika. Räddningsarbeten pågår just nu.

Gruvan som ligger i Benoni öster om Johannesburg är stängd sedan tidigare och gruvarbetarna befinner sig därnere olagligt. De begav sig ner i lördags på jakt efter guld, men fastnade när ett raserat stenblock stängde deras väg.

Räddningspersonal säger sig ha kontakt med ett trettiotal gruvarbetare, som i sin tur sagt att det finns 200 personer till som är instängda.

Tunga kranar och annan utrustning har nu förts fram till platsen bakom en cricketplan för att undsätta männen.

– De har tagit sig ner genom i ett övergivet gruvschakt som inte varit ordentligt förseglat, berättar Werner Vermaak från en räddningsstyrka.

Olaglig gruvdrift är ganska vanlig i Sydafrika där det finns många avslutade gruvplatser. Mineralerna säljs på svarta marknaden och ofta lever gruvarbetarna under ytterst svåra och farliga omständigheter. Inte sällan inträffar dödsolyckor och ibland förekommer det drabbningar under jord mellan rivaliserande gäng av gruvarbetare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".