Modell av Al-Gharafa-stadion där en del av matcherna i fotbolls-VM 2022 kommer att spelas. Foto: Osama Faisal/TT.

Hundratals döda under arbete med VM-anläggningar

1:25 min

Det kommer nya uppgifter om arbetsförhållandena inför fotbolls-VM i Qatar år 2022. Enligt en rapport, har 400 nepalesiska byggnadsarbetare redan dött under arbetet med VM-anläggningarna. 

Ungefär var femte byggnadsarbetare är nepales bland dem som importerats till Qatar för att bygga landets stora prestigeprojekt: Sportarenor, hotell och vägar inför fotbolls-VM år 2022.

Övriga byggnadsarbetare kommer från länder som Indien Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka.

Till veckan, kommer den nepalesiska ideella organisationen Pravasi att  publicera en rapport baserad på officiella dokument som visar att 400 nepaleser hittills dött i arbetet med VM-anläggningarna. Eftersom rapporten bara granskar en femtedel av arbetsstyrkan, är det totala antalet omkomna sannolikt mycket högre.

Det är den brittiska tidningen The Guardian som publicerar den kommande rapportens slutsatser i dag. Rapporten ger stöd åt beräkningarna från internationella samarbetsorganisationen Ituc tidigare i veckan, att 4 000 immigrantarbetare kommer att ha dött innan första matchen blåses igång i Qatar. Man kan till och med ifrågasätta om inte den siffran kommer att ha visat sig vara i underkant, om inte radikala förändringar genomförs i Qatar.

De importerade byggnadsarbetarna i Qatar lever under slavliknande förhållanden. När de anländer, tar arbetsgivaren deras pass i beslag. De är förbjudna att byta arbetsgivare och kan inte lämna landet utan tillstånd från byggbolaget de arbetar åt.

The Guardian berättar om en av de döda. Hans föräldrar oroar sig nu för att de också ska mista sina två tonåriga döttrar, kanske till bordeller i Indien. De satte nämligen döttrarna i pant för lånet de var tvungna att ta för att kunna skicka sonen till Qatar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista