Vijay Chandru. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Virtuell lever testar läkemedel

2:47 min

En virtuell lever har skapats av indiska forskare. Levern kan användas för att till exempel testa läkemedel och det kan minska behovet av vissa djurförsök. 

Datormodellen kan ge mer och precisare information än ett vanligt djurtest. Den virtuella levern har tagits fram under en tioårsperiod och började användas förra året. 

– Den ger mer information och det förstör inte djur, så det är en förbättring jämfört med djurtester, säger professorn i datavetenskap Vijay Chandru, som också är chef för avknoppningsföretaget Strand Life Sciences i Bangalore.

Den virtuella levern blev klar i sina grova strukturer 2009 och har sedan dess förfinats. Sedan något år tillbaka används den för att testa läkemedel och till andra giftighetstester.

För att få den att fungera har man bland annat stoppat in all genetisk information om hur en riktig lever arbetar. Den virtuella levern är ändå inte riktigt som en vanlig lever utan har begränsade funktioner och är gjord för att kunna testa vissa specifika ämnen.

– Fördelen med den virtuella levern är att man får reda på både hur och varför ett ämne är giftigt. Det får man inte med djurtester, säger Vijay Chandru. 

– I datormodellen går det att se precis vilka molekylära processer som gör ett ämne giftigt, fortsätter han.

Den virtuella levern beskrevs på det stora amerikanska vetenskapsmötet AAAS som pågår just nu i Chicago. Här berättades även om andra virtuella kroppsdelar som just nu tas fram, det mest komplexa är en datormodell av hjärnan.

Men något som kan komma att beröra många patienter är en möjlighet att avbilda höftledens funktion virtuellt i realtid medan man rör sig som vanligt, till exempel springer eller går. Tekniken har tagits fram med hjälp av ballerinor i Genève, och gör det lättare att se exakt vad som inte fungerar inne i höften.

– Läkare får i dag väldigt begränsad information om hur höften fungerar, säger professor Nadia Magnenat Thalmann från universitetet i Genève.

Efter att ha experimenterat med ballerinor hoppas hon nu att tekniken ska kunna börja användas brett för vanliga höftpatienter.

– Vår ambition är absolut att nu vända oss till äldre personer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista