1 av 2
En kommendant från den kristna milisen anti-balaka med sina män i Bangui. Amuletterna runt halsen ska skydda dem från kulor. Foto: Richard Myrenberg/SR
2 av 2
Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg rapporterar från Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: Sveriges Radio

Vapenbeslag i Bangui för att stävja våldet

1:52 min

Centralafrikanska republiken har drabbats hårt av våldet mellan landets kristna och muslimska miliser.

Särskilt utsatta just nu är landets muslimska civilbefolkning som flyr lynchningar och plundringar. I ett nytt försök att stävja våldet har afrikanska och franska fredsstyrkor nu satt igång en operation för att avväpna den kristna

Roi Salomon, eller kung Salomon, är en ledare inom den kristna milisen Anti Balaka. Han har blivit skjuten i benet av rwandiska fredsstyrkor och ligger på Läkare utan gränsers klinik i huvudstaden Bangui. Han är arg på rwandierna som han menar har blivit köpta av muslimska intressen.

Anti Balaka-milisen uppstod som självförsvarsstyrkor mot den muslimska rebellalliansen Seleka som hade makten mellan mars och december förra året och som gjorde sig skyldig till grova övergrepp på kristna civila.

Men sedan Seleka-styrkorna lämnat huvudstaden har Anti Balaka förvandlats till ett rövargäng som plundrar och mördar muslimer i vad den säger är hämndaktioner. Tiotusentals muslimer har lämnat staden men våldet fortsätter.

Roi Salomon är själv frustrerad över att våldet fortsätter säger han. Alla väpnade grupper borde avväpnas, menar Roi Solomo. Och nu kanske han blivit bönhörd.

För att få ett stopp på våldet har nu 250 soldater och poliser från den afrikanska styrkan och franska enheter nu i helgen gått från dörr till dörr i Boy Rabe - kvarter kända för att husera milismän från Anti Balaka. Automatvapen, handgranater och ammunition har beslagtagits vid aktionen och mer än ett dussin har gripits, uppger chefsåklagaren.

Den nyinsatta presidenten Catherine Samba Panza förklarade i onsdags i förra veckan krig mot Anti Balaka-milisen vars brutala attacker mot muslimer har lett till varningar om etnisk rensning i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista