Tusentals demonstanter intog gatorna i Caracas på söndagen. Foto: Fernando Llano/TT.

Protesterna mot Venezuelas president växer

Maduro avfärdar demonstranternas krav
2:02 min

I Venezuela fortsätter de regeringskritiska protesterna. Demonstranterna kräver att president Nicolás Maduro avgår. Samtidigt jagar polisen en av oppositionsledarna, som anklagas för att uppmana till våldsamheter.

Polis har sökt efter Leopoldo López i hans hem och hans föräldrahem, utan resultat. Den radikale oppositionsledaren gömmer sig på okänd plats, men dök i går upp på internet. 

I en inspelad video uppmanar López venezolanerna till att gå ut och protestera igen i morgon tisdag - då kommer han också själv överlämna sig till myndigheterna, som utfärdat en arresteringsorder mot honom.

Demonstrationerna i Venezuela går nu in på sin tredje vecka. Det som började med spridda studentprotester på universitet runtom i landet har de senaste dagarna förvandlats till massdemonstrationer i huvudstaden Caracas. Tusentals människor vänder sig mot regeringens ekonomiska politik och kräver president Nicolás Maduros avgång. Han avfärdar deras krav.

– Det är inte jag som styr Venezuela, det är folket, arbetarna, som valt mig till sin president. De där fascisterna är galna, sa Nicolás Maduro i ett tv-sänt tal i går.

De senaste dagarnas demonstrationer är den svåraste krisen som Maduro ställts inför under sitt knappa år som president.

I onsdags demonstrerade tiotusentals människor både för och mot regeringen, och tre personer dog när beväpnade män öppnade eld mot folkmassan.

Enligt tidningen Ultimas Noticias, som gått igenom filmer och foton från protesterna, var det uniformerade poliser som höll i vapnen. Annars har venezolanska tidningar och tv-kanaler varit märkvärdigt tystlåtna under de senaste dagarna. Regeringen har varnat medier för att uppmana till våld och meddelat att de som bryter det kommer att straffas.

Men censuren gäller inte bara nationell media. Även mikrobloggen Twitter har rapporterat att Venezuelas statliga teleföretag hindrat användare från att ladda upp bilder från protesterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".