1 av 7
Beajoy föddes för tre månader sedan i tyfonkaosets Tacloban. Nu bor hon och mamman Emily Ortega i ett tält alldeles vid stranden, där hennes förstörda hus en gång stod. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 7
Bybor tänker bygga upp sina hus igen trots att de ligger inom den förbjudna 40-meterszonen i tyfonhärjade Tacloban. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 7
Irene Daria, 23, i Tacloban säger att hon försöker hålla sorgliga tankar borta. Båda hennes föräldrar dog i tyfonen, nu måste hon ta hand om sina båda småsyskon. Foto: Nils Horner/SR
4 av 7
Ett stort hjärta är kvar i en förstörd del av Tacloban efter Alla hjärtans dag-firande. Pojken hämtar vatten vid en pump. Foto: Nils Horner/SR
5 av 7
Tacloban-bor köar i solen för att få nödhjälp. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
6 av 7
Flicka vid Taclobans förstörda kustlinje, där många börjat återuppbygga sina hus trots att det är inom den förbjudna 40-meterszonen från havet. Foto. Nils Horner/Sveriges Radio
7 av 7
Tacloban, tre månader efter tyfonen. Foto: Bullit Marquez/TT.

Akut brist på bostäder i Tacloban

2:08 min

I Tacloban i Filippinerna har det nu gått drygt tre månader efter att området drabbades av en av de kraftigaste stormarna som uppmätts. Fler än 6 200 människor dog och över 2 000 saknas fortfarande.  

Även om delar av Tacloban börjar återhämta sig råder det akut brist på bostäder åt överlevande och myndigheterna får kritik för att hjälpen är för långsam. 
 
Alldeles vid stranden i Taclobans utkant bor Emily Ortega i ett stekhett tält med sin tre månader gamla baby. Flickan, Beajoy, föddes mitt under tyfonkaoset och blev i medier världen runt en symbol för nytt liv mitt bland all död och förstörelse.
 
Ortega hade turen att få hjälp av en arméläkare vid förlossningen som skedde bland tyfonbråte och smuts. I dag mår mor och barn bra.
 
Men Ortega är rädd för att vara tillbaka här på stranden, där hennes lilla hus stod innan det förstördes. Hon är rädd för en ny tyfon. Hon väntar desperat på att bli tilldelad en permanent bostad på säker plats. Tusentals andra familjer väntar också.
 
Tacloban börjar sakta vakna till liv, hotell, restauranger och butiker börjar öppna igen. Jag träffar sådana som trots allt uttrycker hopp inför framtiden. Ibland parat med oro och förtvivlan.
 
En del överlevare har börjat bygga upp sina förstörda hus igen, trots att de ligger i en av myndigheterna förbjuden zon inom 40 meter från havet, i riskzonen för framtida tyfoner.
 
Gloria Enriquez Fabrigas är läkare och är högste hälsoansvarige i Tacloban. Hon säger att myndigheterna bygger provisoriska baracker så snabbt de kan, men det är inte lätt att på kort tid bygga bostäder åt 26 000 behövande familjer.

– Det är en utmaning att hitta permanenta bostäder åt dem.
 
Än så länge tolererar myndigheterna att folk bygger enkla hus närmare än 40 meter från stranden, trots förbudet, men förklarar för dem att de måste flytta när alternativ finns.
 
– Vi har inga andra alternativ. Vi kan inte hindra dem om vi inte har något att erbjuda dem.
 
Förutom bostäder är kanske största problemet i Tacloban bristen på jobb. I tältet vid stranden träffar jag tremånaders Beajoys farbror, Joyjoy Sagales. Han har en stränglös gitarr i handen och inga pengar att köpa strängar för.
 
– Vi är fattiga, säger han.
 
Trots en osäker framtid sjunger han en sång om hoppet att Tacloban en dag, snart, ska vara återuppbyggt.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista