Göran Hägglund. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hägglund vill testa ny modell i utsatta områden

1:44 min

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill att Sverige prövar en helt ny typ av projekt för att motverka otrygghet i utsatta områden. 

Det kallas Social Impact bonds och går ut på att företag eller ideella organisation går in med pengar i sociala projekt. 

Social Impact Bonds, sociala kapitalinvesteringar, är en typ av sociala projekt som prövats i USA och Storbritannien för att öka tryggheten i utsatta områden och som Kristdemokraterna nu är beredda att pröva i Sverige. Modellen kan liknas vid en upphandling, där den offentliga sektorn sätter upp mål för ett socialt projekt, och att ett företag eller organisation får uppdraget att utföra det.

Den som får uppdraget måste först själv ligga ute med pengar – ersättningen betalas ut i efterhand, under förutsättning att målen nås.

Samtidigt är effekterna av metoden inte klara – det skriver Kristdemokraterna på Svenska Dagbladets debattsida. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är skeptisk till att förlita sig på att investeringar från företag ska vara förutsättningen för social upprustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista