Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO: Direktören tjänar 46 gånger mer

"Ingen är värd 46 gånger pengarna"
1:55 min

De 50 bäst betalda i näringslivets topp tjänar 46 gånger mer än en vanlig industriarbetare. Det är lika mycket som en arbetare jobbar ihop under en livstid, enligt LO:s årliga undersökning om inkomstskillnaderna.

Börsbolagens vd:ar bör kunna halvera sina löner gentemot industriarbetare. Det säger LO:s ordförande  Karl-Petter Thorwaldsson i dag. Det i samband med att Landsorganisationen idag presenterar en studie som visar att vd:arna för de stora svenska bolagen i snitt tjänar 46 gånger så mycket som en industriarbetare.

– Ingen är värd 46 gånger pengarna. Jag tror inte det finns nån som säger jag är värd 46 gånger mer än dom anställda i bolaget. m dom nyktrar till och pratar mindre om   lönelyft, optionsprogram och aktieprogram och allt vad det här handlar om och istället ser till att man skulle kunna höja lönen för dom som jobbar i företaget så tror jag att det skulle hjälpa tillväxten i Sverige, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

LO:s linje är att minskade löneklyftor ökar sysselsättningen, minskar risken för finansiella kriser och alltså ger en skjuts för tillväxten. De 50 näringslivstoppars inkomster som LO studerat har senaste åren inte rört sig så mycket som åren före finanskrisen då de rusade i höjden. Möjligen har den allmänna diskussionen om topplönerna bidragit till det säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Förhoppningsvis så har väl de senaste årens debatt  om ojämlikhet gjort att  det mättat vd:arnas vilja att höja sina löner ännu mer och kanske att vi får en tillnyktring så att vi lite mindre skillnader i Sverige

Nu menar han är alltså tid, inte bara att bromsa löneklyftan upp till näringslivets maktelit utan att försöka krympa den. Rejält. Så som faktiskt skedde under lång tid fram till 1980.

– Men jag vet att det inte är så att någon är värd nästan 50 gånger mer. Det vet jag.

Men du tycker det verkar rimligt att de vd:ar i svenska börsbolag som har 40-50 gånger en industriarbetares lön bör halvera den?

– Ja, på sikt. Det här kommer inte gå över en natt. När vi ändrade förra gången från ett väldigt stort gap, var det en utveckling över mer än ett decennium. Men från år till år minskade de och till slut var de rätt normala. Många sa till och med, runt 1980, att de var för små. Då var de ungefär tio gånger och så började det att öka. Men de här excesserna vi har sett är sentida, de har kommit senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".