1 av 4
Polisen gör en insats i Kärrtorp. Foto: Hampus Andersson / TT
2 av 4
Polis stoppar oroligheter i Stockholmsförorten Kärrtorp Foto: Hampus Andersson/TT
3 av 4
Högerextrema angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp Foto: Hampus Andersson / TT
4 av 4
Deltagarna i manifestationen attackerades av ett 50-tal nazister. Foto: Hampus Andersson / TT.

Sju åtalas efter Kärrtorpsattack

Bevisning i form av filmer och sms-trafik.
1:26 min

I dag väcktes åtal mot sju personer för bland annat våldsamt upplopp.

Samtliga sju personer har åtalats för våldsamt upplopp efter attacken mot en demonstration i Kärrtorp den 15 december förra året.

Nätverket Linje 17 anordnade då en demonstration mot nazism i Kärrtorp. Manifestationen angreps av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

I stämningsansökan beskrivs hur personerna har rört sig mot demonstrationen och kastat flaskor, sten och knallskott samt varit beväpnade med påkar och sköldar.

Andra brott som tas upp i stämningsansökan är vapenbrott, brott mot vapenlagen och hets mot folkgrupp. Enligt åtalet har en person uttalat sig nedsättande om judar, gjort "Hitlerhälsning" och skrikit "Adolf Hitler".

Étt trettiotal personer greps i samband med attacken mot demonstrationen.

-- Förundersökningen pågår fortfarande mot de övriga som var anhållna initialt. De är inte avskrivna från utredningen, säger kammaråklagare Tove Kullberg vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

En person, aktiv inom antifascistiska kretsar, sitter fortfarande häktad för försök till dråp efter att ha knivskurit en av angriparna. Åtalsbeslut i det fallet kommer senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".