Sparbankerna ska inte växa sig för stora och har inga aktieägare som de stora affärsbankerna. Foto: Bela Szandelszky/TT.

Sparbankerna ska tjäna "lagom med pengar"

"Ska driva verksamheten vi känner till"
2:05 min

Medan storbankerna kritiseras för sina höga avkastningskrav på cirka 14 procent stannar avkastningen för landets sparbanker i fjol på omkring hälften. 

Det visar preliminära siffror från Sparbankernas riksförbund. Samtidigt finns bland de små sparbankerna en ambition att bli större vilket kan påverka riskerna de tar. 

– Vi ska tjäna lagom med pengar och det låter ju väldigt konstigt av en bankchef att säga att vi ska tjäna lagom med pengar men det är ju vår konstruktion som sparbank att det är så, säger Lars Karlsson, vd för Ulricehamns Sparbank. 

Ulricehamns sparbank hade förra året en avkastning på bara 6 procent och trots att det dessutom är en sänkning från året innan är vd:n Lars Karlsson nöjd. Konstigt kan det också låta när vd för sparbankernas riksförbund, Öivind Neiman, ser en poäng med att avkastningen på 7,5 procent för hela den här gruppen av banker också sjönk något i fjol jämfört med 2012 och generellt ser ut att sjunka än mer framöver.

– Det finns en risk att avkastningen krymper något, men då är ju det ett bra tecken, då betyder ju det att man har rejäla buffertar i ladorna.         

Sparbankernas affärsmodell bygger på lokal förankring med kontor på orten. De ska helt enkelt inte växa sig för stora och har inga aktieägare som de stora affärsbankerna, utan drivs som stiftelser. Vinsterna stannar i banken, förutom några procent som delas ut till, som det heter, samhällsnyttiga ändamål. Sparbankerna är bäst när de är små säger vd för Ulricehamns sparbank Lars Karlsson.

– Det fanns ju sparbanker över hela Sverige, det är ju inte så länge sedan. Det är ju 20 år sedan ungefär och då växte de sparbankerna väldigt mycket och mycket mer än vad de klarade av. Så det är ju en läxa som vi har lärt oss, att vi ska driva den lokala verksamheten som vi känner till.             

Men läxan tolkas olika, sparbanker har slagits ihop. I fredags presenterades planerna på en sammanslagning till vad som blir Sveriges största sparbank: Sparbanken Skåne. Med över 400 000 kunder i 17 kommuner. Hur det kommer påverka risktagandet är oklart men Öivind Neiman från riksförbundet ser ett mönster historiskt inom sparbankerna.

– Om man har riktigt stora kreditförluster då hänger det ofta ihop med att man har tillväxtambitioner utanför sitt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".