Jörgen Appelgren och Camilla Lindberg. Foto: Herman Melzer/Sveriges Radio

Junilistans nya partiledare är socialdemokrat

1:44 min

Sensationen från 2004 års Europaparlamentsval är tillbaka i svensk politik. I dag berättade Junilistan att partiet ställer upp i årets EU-val. Junilistans nya partiledare heter Jörgen Appelgren och är Socialdemokrat.

Junilistans nya partiledare Jörgen Appelgren är sedan 25 år medlem i socialdemokratiska partiet.

Han säger till Ekot att han inte tänker lämna partiet för att han nu har blivit partiledare för Junilistan.

– Jag får väl se om de vill kasta ut mig, men jag tror inte att jag lämnar frivilligt, säger Jörgen Appelgren.

Den nya partiledaren har ett förflutet som chefsekonom på Nordea. Han röstade ja till svenskt EU-medlemskap men nej till euron.

Att få in ett formellt undantag till Euromedlemskapet är en av jujnilistans tre valfrågor. De andra gäller att medlemskapets villkor ska omförhandlas och att Sverige ska genomföra folkomröstningar varje gång makt lämnas över fån Sveriges riksdag till EU.

Partiet siktar på att göra ett lika bra valresultat som år tjugohundrafyra, fjorton procent. I opinionsmätningar inför årets EU-val har valresultatet pekat på under en procent.

Andranamn hos junilistan är den före detta folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg.

Från att ha tillhört riksdagens mest EU-vänliga parti ställer hon nu upp som EU-kritiker.

– Det kanske verkar konstigt för en folkpartist att gå till Junilistan, men jag personligen har alltid varit EU-kritisk. Det jag tycker är så jobbigt med de här enskilda partierna att man måste tycka lika om precis allting. Jag tycker att det finns mycket bra i Folkpartiets politik, men just i den här frågan kände jag att jag kanske inte hörde hemma, säger hon. 

Junilistan har de senate åren bara haft en styrelse. Att partiet valde att åter ställa upp i val avgjordes av att det fanns en partiledare tillgänglig.

Hur stor valbudgeten blir är oklart eftersom valrörelsens finansiering kommer att byggas på frivilliga bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista