Foto: Fabrizio Giovannozzi/TT.

Dags för Renzi att bilda regering

"Är talför, ivrig och makthungrig"
1:44 min

I Italien har nu Matteo Renzi, ledaren för landets största parti Demokraterna, fått presidentens uppdrag att bilda en ny regering. Den 39-åriga partiledaren kommer att bli en historisk ung premiärminister, men allt är ännu inte helt klart.

Det mesta pekar på att Italien snart har en ny regering, en koalition mellan Demokratiska partiet, centerpolitiker och Nya center-högerpartiet, som består av avhoppare från Silvio Berlusconis krets.

Den 39-årige Matteo Renzi lyckades, som nyvald partiordförande för Demokraterna, att i fredags kuppa ut sin partikamrat Enrico Letta från premiärministerposten.

I dag anlände han själv till presidentpalatset strax före halv elva för att ta emot presidentens ord om att ta ledningen över Italien.

– Det är han, det är han, ropade Sky:s reporter och noterade att den blivande premiärministern i dag anlände i en italiensk bil.

Den oprövade Matteo Renzi, vars hittills högsta post har varit borgmästare i Florens, har lovat att han ska ta itu med Italiens ekonomiska problem betydligt raskare än vad hans företrädare Enrico Letta lyckades med.

Renzi drar åt höger inom den politiska vänstern och har näringslivsorganisationen Confindustria i ryggen, men han har varken erfarenhet från regeringsarbete eller på europeisk nivå.

39-åringen är talför, ivrig och makthungrig. Han tillträder utan att vara folkvald, något som han själv tidigare bespottat.

Nu inleds omedelbart förhandlingar för att hitta ministrar.

Den ledande koalitionspartnern Alfano har sagt att han vill få en tydligare bild av Renzis planer och att en ny regering kan ta lite tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".