1 av 4
Polisen gör en insats i Kärrtorp. Foto: Hampus Andersson / TT
2 av 4
Polis stoppar oroligheter i Stockholmsförorten Kärrtorp Foto: Hampus Andersson/TT
3 av 4
Högerextrema angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp Foto: Hampus Andersson / TT
4 av 4
Deltagarna i manifestationen attackerades av ett 50-tal nazister. Foto: Hampus Andersson / TT.

Sju åtalas för våldsamt upplopp

Bevisning i form av filmer och sms-trafik.
1:26 min

I dag väcktes åtal mot sju personer efter attacken i Kärrtorp.

Den 15 december förra året attackerades en antirasistisk manifestation av medlemmar ut nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Några hundra Kärrtorpsbor hade samlats på torget för att protestera mot rasistisk och nazistisk propaganda som spridits i området, bland annat hade det målats hakkors i en skola. Ett 40-tal personer med nazistsympatier kom till platsen och det uppstod slagsmål, med flaskor och andra tillhyggen.

Ett 30-tal personer anhölls och i dag åtalades sju personer. De misstänks bland annat för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och vapenbrott. Enligt åtalet ska flera av de åtalade personerna uppmanat personer att komma till motdemonstrationen och på plats lämnat instruktioner.

– Det är ganska planerat. Det var ingen impulshandling utan man skaffade sig utrustning och drog ihop folk. Sen tog man sig gemensamt dit och hade en kortare genomgång av vad man skulle göra, berättar Ulf Sundström som är utredare vid Söderortspolisen.

Enligt polisen finns bevisning i form av bland annat filmer och sms-trafik. De misstänkta vill inte kommentera anklagelserna i de förhör som gjorts.

I dag åtalades alltså sju personer, ytterligare 26 personer kan enligt åklagaren Tove Kullberg komma att åtalas.

Som protest mot det inträffade hölls senare nya manifestationer runt om i landet mot nazism, till den i Kärrtorp kom över 15 000 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".