Foto: Bela Szandelszky/TT.

"Svenska staten borde få låna mer"

1:21 min

Den svenska staten borde få tillåtelse att låna mer pengar än den behöver.

Det förslaget lades i dag fram i Statsskuldsutredningen som leds av Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius.

I tider med lågt lånebehov borde den svenska staten ändå låna pengar för att hålla igång handeln med svenska statspapper anser Kerstin Hessius. 

– Risken finns att om staten slutar att låna under en period i statsobligationer så försvinner den marknaden och om staten behöver börja låna igen så blir det väldigt dyrt att komma tillbaka. Det blir en dålig prisbildning, likviditeten är dålig och då kommer det bli dyrt, säger Kerstin Hessius.

Det är viktigt att hålla igång det svenska lånemaskineriet, säger Hessius som lett Statsskuldsutredningen. Hon arbetade på Riksgälden i slutet på 80-talet då det svenska lånebehovet närmade sig nollnivån. Det var problematiskt. Kanske kan Sverige hamna i en liknande situation redan 2025 om den svenska ekonomin utvecklas positivt.

Hessius pekar på att den svenska statsskulden kommer att sjunka de kommande åren och därmed kommer också lånebehovet att minska. Därför är det viktigt att hitta en lägsta nivå för hur mycket pengar som Riksgälden ska låna för att hålla igång marknaden för tioåriga svenska statsobligationer. Förslaget ska nu gå på remiss och ett beslut i Riksdagen kan komma tidigast 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista