Tomas Rambergs analys av M:s nya linje

2:56 min

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg om Reinfeldts och Borgs nya finanspolitiska linje.

Reinfeldt och Borg försökte redan i höstas göra skattefrågan till en "game changer", alltså slå undan förutsättningarna för oppositionens framgångar i valdebatten.  I samband med moderatstämman i oktober sa statsministern plötsligt att nu var det slut med skattesänkningar­ – moderaterna ska inte gå till val på fler jobbskatteavdrag.

Men det blev ingen "game changer" den gången. Budskapet bet inte. Så nu när oppositionens övertag ser närmast ointagligt ut försöker moderatledarna igen.

På bred front, i Ekots lördagsintervju, DN Debatt och extrainkallad presskonferens med bekymrade ansiktsuttryck ska allvaret i det ekonomiska läget trummas in.

Reinfeldt och Borg vill ha en repris på 2010 års valseger, de vill att debatten ska handla om den enda tunga fråga som Moderaterna fortfarande är bäst på i väljarnas ögon: Att ta ansvar för ekonomin.

2010 var Grekland och eurokrisen det yttre hot som fick väljare att ty sig till regeringen. Nu när den europeiska faran har bleknat målar finansministern i stället upp en inhemsk ekonomisk bild som sägs kräva hans strama närvaro även efter valet. För att visa på allvaret aviseras tre höjda skatter och det blir troligen ännu flera höjningar i vårbudgeten i april.

Oavsett om greppet fungerar eller inte kommer Socialdemokraterna att få en svårare match den närmaste tiden. Det framstår som allt troligare att Stefan Löfven blir nästa statsminister: Då synas han också hårdare. Regering och medier kommer att sätta fingret på varje post i oppositionens förslag och fråga "hur går det ihop?" "Hur ska detta betalas?"

Men att moderatledarna satsar allt på snål-kortet i årets valkampanj skapar också spänningar inom alliansregeringen. Centerpartiet är i djup kris och behöver visa på politiska framgångar. Och partiets politik råkar bygga just på skattesänkningar för företagare. För varje sådant förslag måste centern visa hur det ska betalas, sa Anders Borg i dag. Vårbudgeten verkar inte bli någon vanlig tebjudning för centerns förhandlare.

Oppositionen kommer gång på gång att påminna väljarna om att Moderaterna fortfarande är ett skattesänkarparti. Så sent som på partistämman i oktober antog partiet flera texter som betonar att fortsatta jobbskatteavdrag är viktiga för Moderaterna.

Visserligen med det viktiga tillägget "när de offentliga finanserna och ekonomin så tillåter". Men liknande formuleringar fanns också i Alliansens valmanifest 2010.

Och då fick vi ju till sist ett femte jobbskatteavdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista