Över 100 döda i massaker

1:17 min

I Nigeria har drygt hundra människor mördats i en by i landets nordöstra del.

Den islamistiska rörelsen Boko Haram misstänks ligga bakom massakern. Det är inte första och inte heller sista gången som element ur den islamistiska rörelsen slår till med full styrka mot oskyldiga civila i det oroliga området nordöst i Nigeria.

Den här gången var det den lilla byn Izghe, i delstaten Borno som drabbades i lördags. Byn är huvudsakligen kristen och enligt flera vittnen började det med att ett stort antal män kom i lastbilar och motorcyklar på kvällen. De var klädda i militäruniformer och beordrade alla män i byn att samlas vid en särskild plats. Sedan började de dödandet, berättar ett vittne.

Enligt senatorn Ali Ndume dödades drygt 100 människor, varav sextio redan har begravts.

Attacken är bara en av flera de senaste tiden och senator Ndume menar att de blir blodigare för varje gång. Hundratals har flytt till Bornos huvudstad Maiduguri efter att 43 människor dödades i två separata attacker i förra veckan. Det finns också rapporter om angrepp på fiskare i Tchad-sjön, där folk ska ha drunknat när de försökte fly.

Attackerna visar också på militärens och polisens totala oförmåga att skydda civilbefolkningen. Trots undantagstillstånd och ommöbleringar i militärledningen, så kan Boko Haram fortsätta att så skräck och våld i landets nordöstra del. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista