Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: Scanpix.

Nya uppgifter om Nordkoreas grymheter

1:56 min

Hundratals nordkoreanska ledare kan ha gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Det slår FN:s ombud fast efter att en ny rapport om regimens övergrepp offentliggjorts.

I dag kom fler detaljer om förtrycket i Nordkorea, när den FN-kommission som gjort FN:s mest omfattande utredning hittills om Nordkorea offentliggjorde sin rapport.

Kommissionen jämför med de värsta grymheterna i andra världskrigets koncentrationsläger, och säger att världen inte längre kan säga att man inte vet vad som pågår i Nordkorea.

Kim Hye-Sook kan vittna om hundratals vidriga detaljer efter att som trettonåring hamnat i läger nummer 18, och sen suttit fängslad där under 28 år.

Varje dag tvingades fångarna sitta på knä och gapa stort. Sen harklade fångvaktarna sig allt vad de kunde och spottade prick i fångarnas munnar.

Den som inte svalde utan att hulka eller kräkas straffades med mer misshandel, tortyr och svält.

Det är vittnesmål som detta från Kim Hye-Sook och cirka 80 andra nordkoreanska flyktingar runt om i världen som är basen i den hittills mest omfattande FN-rapporten om landet, som offentliggjordes i dag.

Som Ekot rapporterade under helgen, när delar av rapporten läckte ut i förväg, anser FN-kommissionen att Nordkoreas regim utan tvivel under decennier gjort sig skyldig till exceptionella brott mot mänskligheten och att ansvariga måste ställas inför rätta inför Internationella Brottmålsdomstolen, ICC.

Bland de nya uppgifter som kom fram i dag fanns den om de uppemot 200 000 människor - både från Nordkorea och från andra länder - som kidnappats, förts bort, försvunnit och dödats av Nordkoreas regim.

Dessa brott utförs utanför Nordkorea, och pågår i en skala som FN-kommissionen kallar "unik". Det drabbar flyktingar från landet, men även alltså andra länders medborgare.

FN-kommisionens ordförande Michael Kirby förklarade också att ett stort antal politiker i det isolerade landet kan ha gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

– Det kan röra sig om hundratals, sa Kirby i dag, enligt AFP.

Att Nordkorea är en brutal diktatur är ju inte nytt för världen, men den här rapporten ger en mängd nya detaljer. 

Michael Kirby gjorde i dag en särskild poäng just av omvärldens vetskap, han drog en rak linje till upptäckten av andra världskrigets koncentrationsläger och sa att vi inte, som då, ens kan försöka hävda att vi inget vet om de fasor som varje dag drabbar Nordkoreas människor.

Nordkorea tillbakavisar kritiken från FN och kallar rapporten ett instrument för politisk komplott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista