S: "Man kan alltid lita på Moderaterna"

1:54 min

Oppositionen menar att skattesänkningar alltid kommer att vara Moderaternas prioritet.

Det blir inga fler skattesänkningar under 2015 och 2016. Det budskapet ville statsminister Fredrik Reinfeldt och Anders Borg trumma in under en gemensam presskonferens idag.

– Moderaterna gör bedömingen att det inte finns något utrymme för skattesänkningar under 2015 och 2016. Vi gör inte heller bedömningen under resten av mandatperioden att det finns något sådant utrymme, men man ska vara försiktig med att tro sig veta i februari 2014 hur ekonomin ska se ut 2017 och 2018, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har inte gått många månader sedan alliansregeringen drev igenom höstbudgeten där skattesänkningar fick betydligt större utrymme än reformer, exempelvis på skolans område. Men nu väljer regeringen - anförda av Moderaterna - att slå an en annan ton inför valet. Den presenterades först av Anders Borg i Ekots lördagsintervju, och sedan i dag av statsminister Fredrik Reinfeldt. Budskapet är nu tvärtom att skattehöjningar kan vara nödvändiga för reformer bland annat på skolområdet. Och att alla reformer hädanefter ska vara finansierade.

– Det kommer att innebära att vi bara föreslår det vi fullt ut finansierar. Och väldigt mycket av den löftesflora som finns i svensk samhällsdebatt tror jag kommer att förändras. Eller också kommer vi att påpeka att det är ansvarslöst att säga att man har råd med allt till alla, för det kommer man inte att ha med de förutsättningar som är nu.

Omsvängningen har satt igång en febril aktivitet hos huvudmotståndarna, Socialdemokraterna, som i dag kallade till presskonferens. Med hjälp av en illustrerad genomgång av vad Moderaterna tidigare lovat men sedan agerat i skattefrågan försökte Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, slå hål på trovärdigheten i det moderata budskapet.

– Man kan alltid lita på Moderaterna, det är skattesänkningar som är deras högsta prioritet, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har kritiserat Moderaterna för att alltid vilja sänka skatten. Nu säger Moderaterna att de inte ska sänka skatten.

– Ja, men vi vet att för fyra år sedan så sade man att man inte skulle sänka skatten det kommande året. Men det blev ändå skattesänkningar för sex miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista