Svenskt näringsliv svarar på kritik om vd-löner

1:45 min

Löneklyftan mellan verkställande direktörer och industriarbetare minskade under förra året, om än marginellt. Det hävdar organisationen Svenskt näringsliv efter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldssons kritik idag mot näringslivstopparnas inkomster.

– Man kan ju konstatera att sedan 2010 har ju vd-lönerna, medianen, legat i princip stilla. Samtidigt som löneutvecklingen för de anställda varit hygglig, säger Peter Isling är presschef på Svenskt näringsliv.

Så lönegapet har till och med minskat?

– Det kan man säga under den här perioden.

Svenskt näringslivs statistik över löneutvecklingen för svenska vd:ar under förra året kommer efter den rapport LO presenterade i dag, som visar att femtio näringslivstoppar på stora svenska bolag har inkomster motsvarande i snitt 46 gånger den vanlige industriarbetarens.

– Ingen är värd 46 gånger pengarna. Jag tror det inte finns någon som skulle säga jag är värd 46 gånger mer än de anställda i bolaget, säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson. 

Inkomstklyftorna i ett bredare perspektiv hotar tillväxten och sysselsättningen menar LO:s förbundsordförande, som vill att avståndet mellan lönerna för dessa näringslivstoppar och industriarbetarna halveras.

– Ja, på sikt. Det här kommer inte gå över en natt. När vi ändrade förra gången från ett väldigt stort gap, var det en utveckling över mer än ett decennium. Men från år till år minskade de och till slut var de rätt normala.

Men svenskt näringsliv anser att LO:s inkomstjämförelser ger en felaktig bild. Medianlönen för alla svenska vd:ar i företag med fler än 10 anställda var i fjol 81 000 kronor i månaden. Det innebär en ökning med knappt en procent från 2012.

Genom reallöneökningarna för exempelvis industriarbetare och  internationellt sett små löneklyftor i Sverige, blir LO:s utspel om just topp-vd:arnas löner svårt att förstå säger Peter Isling.

– Inkomstskillnaderna i Sverige är väldigt låga. Vi ligger en bra bit under OECD snitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista