Gunilla Lindberg stod brevid drottning Silvia och kungen på hedersläktaren när det blev svenskt guld i herrstafetten i skidor i Sotji. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Fortfarande inget möte mellan OS-arbetare och IOK

1:56 min

Tusentals arbetare lurades på sina löner i OS-byggandet i Sotji. IOK, Internationella olympiska kommittén, lovade hjälpa till och säger nu att problemet är löst. Men ännu har ingen ens träffat migrantarbetarnas advokater.

Semjon Simonov företräder lurade migrantarbetare på människorättsorganisationen Memorial i Sotji.

– Det är lite konstigt att så många länder deltar i OS, men bara fyra länders representanter: Norge, Nederländerna, Tyskland och Sverige verkar bry sig om mänskliga rättigheter, säger han.

Ingen från Internationella olympiska kommittén, IOK, har däremot träffat Simonov och ingen av alla de fall han har i olika pärmar har ännu fått betalt.

Han och miljöaktivisterna har haft möten med norska statsministern, Hollands premiärminister, en tysk regeringsdelegation och en andre sekreterare från svenska ambassaden som informerat sig om de lurade migrantarbetarna och den i förra veckan fängslade miljöaktivisten Jevgenij Vitisjko. Han hungerstrejkar nu i protest mot en politiskt dom, dömd för klotter på ett plank.

Men IOK ser inte hans fall som OS-relaterat trots att han som geolog varit en av OS-byggandets främsta kritiker. Dessutom säger IOK att de lurade migrantarbetarna nu fått ut sina löner, trots att ingen från IOK haft kontakt med advokaterna som representerar dem.

Gunilla Lindberg som tidigare lovat följa upp migrantarbetarnas fall vill inte förklara varför hon inte träffat någon som arbetar med frågan.

– Jag har inga fler kommentarer. Jag har sagt att IOK, eller inte IOK, men vi har legat på så att många arbetare har fått sina löner äntligen, alldeles för sent. Men naturligtvis har vi inte koll på varenda en men vi försöker följa upp det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista