1 av 3
Högerextrema angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp Foto: Hampus Andersson / TT
2 av 3
Deltagarna i manifestationen attackerades av ett 50-tal nazister. Foto: Hampus Andersson / TT.
3 av 3
Polis stoppar oroligheter i Stockholmsförorten Kärrtorp Foto: Hampus Andersson/TT

"Det var ingen impulshandling"

1:22 min

I dag väcktes åtal mot sju personer som misstänks för våldsamt upplopp i samband mot attackerna mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp i december. En händelse som gav upphov till flera stora demonstrationer mot nazism och rasism runt om i Sverige.

– Jag har väckt åtal för våldsamt upplopp mot sju personer. Två av de åtalade är enligt min uppfattning att ses som initiativtagare. Det finns bevis som består av filmmaterial och sms, och även vittnesiakttagelser, berättar åklagare Tove Kullberg.

Förutom våldsamt upplopp misstänks personerna bland annat för hets mot folkgrupp och vapenbrott. De misstänkta vill inte kommentera anklagelserna mot dem.

Attackerna mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp i december gav upphov till flera stora demonstrationer mot nazism och rasism runt om i Sverige.

– Man pratar ju om att det var ett bra initiativ att ta tag i det här och göra något åt saken. Det blev en gemenskap mot rasism och att vi kan motverka det som händer, säger Sultan Corap som bor i Kärrtorp.

Några dagar innan julafton samlades över 15 000 personer i Kärrtorp i protest mot vad som hände veckan innan när en antirasistisk manifestation attackerades av medlemmar från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Ett 40-tal högeraktivister kom till platsen och det blev bråk där det bland annat kastades flaskor.

I dag åtalades sju av de som deltog i motdemonstrationen, och enligt åtalet ska flera av dem haft framträdande roller.

– Det är ganska planerat. Det var ingen impulshandling utan man skaffade sig utrustning och drog ihop folk. Sen tog man sig gemensamt dit och hade en kortare genomgång av vad man skulle göra, berättar Ulf Sundström som är utredare vid Söderortspolisen.

Totalt anhölls ett 30-tal personer vid den urspårade manifestationen. I dag åtalades alltså de sju första, ytterligare 26 personer väntas åtalas för händelser i Kärrtorp, bland annat en vänsteraktivist som misstänks för försök till dråp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista