Personen på bilden medverkar inte i inslaget. Foto: Mats Andersson / TT

Lång väntan på kommunplacering

"Jag tänker på det hela tiden"
2:32 min

Väntetiderna från det att man fått uppehållstillstånd tills dess att man fått en kommunplacering är långa. Runt 2 200 personer har enligt Migrationsverket väntat i över ett halvår och av dem har runt 600 personer väntat i över ett år.

Rahen Hagos fick uppehållstillstånd för nästan ett år sedan men väntar fortfarande på en kommunplacering.

– Det är jobbigt att jag inte hittat någon lägenhet att bo i, jag tänker på det hela tiden, det är ett problem jag har, säger hon.

Rahen Hagos delar en tvåa med två andra personer. Lägenheten hyrs av Migrationsverket och Rahen Hagos ska egentligen inte bo i den eftersom hon fick uppehållstillstånd för nästan ett år sedan. Men trots det har hon ännu inte blivit mottagen i någon kommun.

Var femte person som väntar på en kommunplacering har väntat i över ett halvår och det här är något som oroar Arbetsförmedlingen som har uppdraget att se till att alla så fort som möjligt kommer i arbete.

Johan Nylander är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.

– All form av passiv väntan har visat sig påverka ens möjlighet till etablering negativt så vi vill komma igång med individuella insatser så fort som möjligt så att man kan börja sin väg till arbete i Sverige så fort det är klart att man har fått uppehållstillstånd, säger han.

Enligt siffror som Migrationsverket tagit fram åt Ekot har runt sexhundra personer väntat i över ett år och en handfull personer har väntat i över två år.

– Jag tycker att det är beklagligt att personer hamnar på anläggningsboende under så lång tid som du nämnde nyss.

Enligt Arbetsförmedlingen som har som uppdrag att se till att de som fått uppehållstillstånd så snabbt som möjligt får en kommunplacering behövs det cirka 14 100 platser under 2014.

Men än så länge har man bara överenskommelser med kommunerna om 7 300 och det betyder att det saknas runt 7 000 platser vilket gör att väntetiderna kan komma att bli ännu längre.

Migrationsverket förbereder sig nu för att ta emot både dem som väntar på en kommunplacering och nyanlända asylsökande, säger Mikael Ribbenvik som är operativ chef på Migrationsverket.

– Konsekvensen är att vi får ett större och större mottagningssystem och fler och fler personer som inte borde vara i mottagningssystemet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".