En förstudie visar att det finns flera misstänkta områden där det kan finnas brister i UD:s hantering av det så kallade multilaterala biståndet, säger riksrevisor Claes Norgren. Foto: Bertil Ericson/Jonas Ekströmer/TT

UD:s hantering av bistånd granskas

1:59 min

Riksrevisionen har beslutat att inleda en granskning av utrikesdepartementets hantering av bistånd till bland annat FN-organen.

Det är cirka 11 miljarder kronor per år som betalas ut och Riksrevisionens förstudie visar att det finns flera misstänkta områden där det kan finnas brister i hanteringen av det så kallade multilaterala biståndet, säger riksrevisor Claes Norgren:

– Det här är ju då frågan om att titta på effektiv hushållning med statens medel och om de här pengarna hanteras på ett sätt som gör att skattebetalarna får nytta av dem.

Ett 80-tal organisationer som olika FN-organ och Världsbanken får bistånd från utrikesdepartementet varje år på cirka 11 miljarder kronor.

Förstudien visar att det kan vara brister i dokumentationen över utbetalningarna och det kan vara svårt att i efterhand se varför biståndspengarna betalades ut.

Riksrevisionen ska under det närmaste halvåret granska utrikesdepartementets hantering. Biståndet kallas för kärnstöd och ska inte vara öronmärkt, däremot ska det finnas ett underlag och beslut om utbetalningen.

Dessutom ska Riksrevisionen granska redovisningen av det bistånd som utrikesdepartementet hanterar. Enligt Claes Norgren finns tecken som tyder på brister i redovisningen till riksdagen av vad som hänt med utbetalade skattepengar.

– Vi vill titta på hur den här redovisningen ser ut och därför är det en del av själva granskningen.

Riksrevisionen ska också granska själva flödet av pengar i biståndet som utrikesdepartementet hanterar och som biståndsorganet Sida betalar ut.  

Granskningen av utrikesdepartementets bistånd ställdes in för ett par år sedan av dåvarande riksrevisor, ett omdiskuterat beslut. Nu anser Claes Norgren att förstudien visar att det behövs en granskning som ska vara klar i höst.

– Vi ska granska regeringen, dess myndigheter, hela styrkedjan. Vi ska granska utifrån de frågeställningar som har att göra med effektiv hushållning av statens medel, så det är ofrånkomligt att granska regeringen, men vi gör det på basis av objektiva metoder av en viss metod, och är transparanta kring det.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista