1 av 2
Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg rapporterar från Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
En kommendant från den kristna milisen anti-balaka med sina män i Bangui. Foto: Richard Myrenberg/SR

Konflikten i Centralafrikanska republiken drabbar journalister

1:58 min

Våldet mellan en i huvudsak kristen och en i huvudsak muslimsk milis i Centralafrikanska republiken drabbar inte bara civilbefolkningen. Landets lokala journalister är också utsatta för hot och trakasserier från bägge parter i konflikten.

Landstäckande Radio Ndeke Luka huserar i en vanlig villa på en kulle med utsikt över staden. Just nu eftermiddagens talkshow på landets ena officiella språk – franska, det andra är det lokala språket sango.

Journalisterna här har en utsatt position. Enligt redaktionschef John Noubarassem kämpar de hårt för att vara opartiska i sin journalistik. Men det är svårt för de väpnade miliserna att förstå det. Det faktum att det finns både kristna och muslimer bland journalisterna här har räddat dem många gånger. John berättar hur det var då den muslimska rebellalliansen Seleka hade makten i landet.

– Det kunde hända att de kom hit med ett lik eller någon som var skadad, eller med banditer för att hota oss och de sa att vi var skyldiga till både det ena och det andra.

Ingen journalist på radiostationen har dödats eller blivit allvarligt skadad, däremot har ett flertal fått sina hem plundrade av bägge miliserna.

Efter det att Seleka-milisen drevs bort från huvudstaden i december förra året av de i huvudsak kristna självförsvarsgrupperna kallade Anti-balaka har nu hämndaktionerna framförallt riktats mot landets muslimer. Och inte har det blivit lättare för journalisterna här:

– Sedan Anti-balaka intog staden är det samma sak. Vi mottar olika typer av hot hela tiden, säger John. De anklagar oss för att ta muslimernas parti, men det enda vi gör är att försöka hålla oss till våra journalistiska regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista