Studenter demonstrerar i Caracas i Venezuela. Foto: Alejandro Cegarra/TT.

Stora protester väntas i Venezuela

1:59 min

I dag väntas stora demonstrationer i Venezuela när både oppositionella och regeringsanhängare planerar marscher genom huvudstaden Caracas. Tusentals människor har demonstrerat runt om i landet i över en vecka, många av dem kräver president Nicolas Maduros avgång.

Den eftersökte oppositionsledaren Leopoldo Lopez har lovat att överlämna sig till polisen i samband med morgondagens protest.

Leopoldo Lopez partikamrater filmade när polisen stormade deras parti Voluntad Populars huvudkontor i Caracas i går. Samtidigt fortsatte de stora protesterna på gatorna utanför.

Tusentals studenter blockerade trafikkorsningar och höll i plakat med krav på president Nicolas Maduros avgång.

Det är i östra delen av Caracas, där oppositionsledaren Leopoldo Lopez tidigare var borgmästare, som demonstrationerna de senaste dagarna varit som allra mest intensiva.

Men även i andra delar av Venezuela har framför allt studenter varit ute och protesterat mot regeringens ekonomiska politik, mot polisens gripanden av demonstranter och censur av sociala medier.

Samtidigt har regeringens anhängare varit ute i minst lika stora manifestationer. En till sådan kommer hållas i dag, samtidigt som Leopoldo Lopez kallat till en demonstration i samband med att han ska överlämna sig till polisen. Lopez har en arresteringsorder mot sig men har hittills hållit sig gömd.

President Maduro har valt en beprövad metod för att konfrontera sina kritiker; flytta fokus till Washington. Han utvisade i går tre ambassadtjänstemän från USA:s ambassad och anklagade dem för att tillsammans med oppositionen planera en statskupp.

USA har dementerat president Nicolas Maduros uppgifter, men för de venezolaner som stödjer regeringen är USA:s rykte för alltid nedsmutsat efter att Washington stödde den misslyckade statskuppen 2002 mot Maduros föregångare Hugo Chávez.

Enligt regeringen är den planerade demonstrationen i dag ytterligare ett försök från oppositionens sida att ta makten med våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista