Foto: Maxim Dondyuk/TT.

Östra Ukraina vänder sig mot Ryssland

2:13 min

Det var när president Janukovytj la ett samarbetsavtal med EU på hyllan och istället fick ett stort lån från Ryssland som protesterna började i Kiev.  Men i östra Ukraina är kritiken mot regeringen mycket mindre än i Kiev. Ett skäl är att man där är ekonomiskt väldigt beroende av handeln med Ryssland.

– En stor del av företagen här kommer att tvingas läggas ned om handeln med Ryssland inte kan fortsätta som tidigare, säger Aleksej Zinovjev, chef och ensamägare till verkstadsföretaget Dneprotexservice.

Det skulle bli resultatet av en snabb anpassning till EU, tror han, och de ukrainska företagen skulle snabbt duka under i konkurrensen med västföretag.

Storföretagsdirektörerna är en mycket viktig påtryckningsgrupp i Ukraina så deras ord väger tungt. Zinovjevs företag tillverkar avancerad produktionsutrustning, bland annat till rymdindustrin.

Han har 6 000 anställda, men om banden med Ryssland skulle kapas skulle kanske tre av fyra jobb försvinna. Som det nu är går 70 procent av produktionen till Ryssland och andra före detta sovjetrepubliker och bara sju procent till väst.

Framtiden ligger i att öka exporten västerut, men det måste ske långsamt, inte genom en revolution utan steg för steg, säger Aleksej Zinovjev, som innan han startade sitt företag var raketkonstruktör.

Den politiska krisen nu i Ukraina är farlig för ekonomin, säger han. Hans företag har redan, åtminstone tillfälligt, tappat ett viktigt samarbetsavtal med motortillverkaren Rolls Royce, de tycker att läget i Ukraina är för osäkert.

Zinovjev uppmanar bägge sidor i Kiev att göra vad de kan för att lugna ner situationen men det är klart att han mest står på presidentsidan, och inte bara av skäl som har med handeln att göra.

– Hur kan folk tillåtas kasta Molotov-cocktails utan att något händer, i morgon kommer de kanske och kastar bomber på mitt företag, säger han upprört.

I Dnipropetrovsk deltog han och 500 anställda i en motdemonstration mot protesterna i Kiev.

I tidningarna efteråt skrev man att de anställda tvingades gå med vilket fortfarande gör honom påtagligt irriterad. Alla gick med frivilligt, säger Zinovjev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista