Partiledare för Liberaldemokraterna Nick Clegg. Foto: Mary Altaffer/Natacha Pisarenko/TT

Mycket tyder på regeringsskifte i Storbritannien

1:31 min

I Storbritannien tyder allt mer på att det blir regeringsskifte efter nästa val. Det mindre av dagens två regeringspartier, Liberaldemokraterna, erbjuder sig nu att gå i koalition med oppositionen Labour. Det sa partiledaren Nick Clegg i en intervju i går kväll.

– Det finns ingenting som tvingar fram nytänkande som verkligheten. Labour börjar inse att de kanske måste dela med sig av makten.

Det sa liberaldemokraternas ledare Nick Clegg i en radiodokumentär i brittiska BBC i går kväll.

Liberaldemokraterna blev Storbritanniens tredje största parti i valet 2010. De gick i koalition med konservativa Tories. Det har sedan dess varit ett ganska oharmoniskt regerings-äktenskap. Både Tories och Liberaldemokraterna har tappat stöd bland väljarna. En svår ekonomisk kris och en svidande åtstramningspolitik fräter på de flesta regeringskonstellationer.

Oppositionspartiet Labour har nu länge legat i topp i opinionsundersökningarna. Men inget parti kommer, enligt undersökningarna, att få egen majoritet. Det innebär att mittenpartiet Liberaldemokraterna i så fall återigen får rollen som kungamakare.

Nick Clegg gjorde ingen hemlighet av att han är beredd att byta sida om det skulle behövas och att diskutera en koalition med Labour efter parlamentsvalet om ett drygt år. Han förklarade, att ett villkor i förhandlingarna i så fall kommer att bli att Labour håller igen på vallöftena, i alla fall såna som kostar pengar.

Vi kommer inte att gå med på att en ny regering spränger banken, sa Clegg. När han fick frågan om vad han tyckte om den nuvarande regeringspartnern Tories, så sa han, att Tories förändrats dramatiskt sedan förra valet och blivit mycket mer ideologiska.

– Det vore bäst för alla om Tories återigen började prata med vanliga väljare om deras problem, sa Nick Clegg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista