Anders Borg, finansminister (M) Foto: Tomas Oneborg/TT.

Sverige markerar mot felaktiga EU-stöd

1:39 min

Det sker för mycket felaktigheter vid utbetalningar av EU-stöd. Det anser Sveriges regering, som i dag kommer att rösta mot att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 2012. Det här är tredje året i rad som Anders Borg gör den här typen av politisk markering mot EU.

– Vi är bekymrade över att de här felen är stora. De beror verkligen inte bara på kommissionen, utan mycket av felen ligger i genomförandet i medlemsstaterna, men det har inte skett tillräckligt mycket framsteg och insatser för att vi ska kunna ändra vår position. Det finns en bred uppfattning i Sverige att detta är ett bekymmer, säger Anders Borg.

De senaste åren har det skett en ökning av andelen fel när EU betalar ut stöd. Enligt EU:s revisorer handlade det 2012 om en felnivå på 4,8 procent, eller motsvarande nästan 60 miljarder kronor.

De flesta felen är kopplade till EU:s stöd till landsbygd, miljö, fiske och hälsa. Det handlar oftast inte om medvetet fusk, utan snarare om svårigheter att förstå alla regler i samband med stödansökningar.

Alla felen gör att Sverige, Storbritannien och Nederländerna idag, för tredje året i rad, kommer rösta nej till att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet.

I praktiken kommer det inte leda till någonting, eftersom en stor majoritet av EU-länderna väntas rösta ja, men enligt Anders Borg är det viktigt att upprepa den här politiska markeringen.

– Ska vi ändra den uppfattningen måste det ske någon typ av förbättringar så att vi ser att felen går ner. Så länge det inte gör det är det rimligt att vi har kvar samma position som tidigare, nämligen att vi inte röstar för ansvarsfrihet.

För nästan exakt ett år sedan sa du att ni på sikt räknar med att det blir fler länder som hänger med på detta. Hur mycket av det ser du i dag?

– Ser vi att de här felen fortsätter åt fel håll är det väl troligt att fler och fler länder kommer markera, för det finns ett missnöje med att man inte kommer till rätta med bekymren, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista