Foto: Vadim Ghirda/TT.

Fackförbund: Kvinnor allt mer utsatta i norskt fängelse

1:19 min

I Norge blir förhållandena för kvinnor som sitter i fängelse allt sämre. Det varslar nu norska kriminalvårdens största fackförbund om. Förbundet säger till NRK att man inte kan garantera säkerheten för en del av kvinnorna.

De kvinnor som är mest utsatta är kvinnorna som tvingas sitta i samma fängelse som män. För trots att man har olika avdelningar så finns det ändå gemensamma mötesplatser och det finns kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i fängelset, enligt Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund fackordförade Geir Bjørkli.

Han tillägger att personalen inte kan garantera säkerheten för dessa kvinnor.

På de tre särskilda kvinnofängelser som finns i Norge är det trångt, på ett av dem delar mer än hälften av de 50 internerna cell, fyra och fyra. Det gör att det lätt blir konflikter enligt en av de kvinnliga internerna.

– Det kan bli mycket konflikter, du har ju inget privatliv. Du har bara privatliv när du är på toa eller i ducshen, säger hon till NRK.

Kvinnorna utgör bara fem procent av de intagna i norska fängelser, vilket gör att de inte prioriteras säger Geir Bjørkli på Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

– Det vi har att erbjuda kvinnor i dag ligger ju efter när det gäller boende. Här bor man i fyrabäddsrum, det har vi ju avvecklat för män för länge sedan, säger Geir Bjørkli.

Den norska regeringen har nu bett Kriminalvården att utreda vad som måste göras för att säkra att kvinnorna får lika goda förhållanden i fängelse som männen har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista