1 av 3
Medlemmarna i Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova i blå balaclava och Maria Alekhina i rosa balaclava, som greps av polis i Sotji, har släppts friade från alla misstankar. Foto: Morry Gash/TT
2 av 3
Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, Pussy Riot. Foto: Skärmdump från Twitterkonto Мария Алехина ‏@MashaAlekhina
3 av 3
Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/TT

Pussy Riot släpps

1:07 min

Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina, medlemmar i den ryska punkgruppen Pussy Riot, som greps i Sotji tidigare i dag, har släppts.

Det enligt nyhetsbyrån Reuters, som refererar till Tolokonnikovas mans Twitterinlägg.

Medlemmarna greps och förhördes misstänkta för stöld, tidigare i dag. Gripandet skedde i centrala Sotji, cirka tre mil norr om OS-området i Adler och Krasnaja Poljana, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vid lunchtid på tisdagen uppgav den ryska polisen för nyhetsbyrån Interfax att Tolokonnikova och Aljochina förhörts i samband med en stöld på det hotell i Adler där de bott.

"Tillsammans med Tolokonnikova och Aljochina har samtliga som bott på hotellet blivit hörda", heter det i ett uttalande från polisen.

Tolokonnikova uppger på sin Twitter att de blivit slagna av polis.

"Till och med vi överraskas av den öppna laglösheten: misshandel på stationsgolvet i den olympiska huvudstaden!"

Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina satt 16 månader i
fängelse, sedan de kritiserat president Putin i en punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva. De fick amnesti och släpptes ur fängelse i slutet av 2013.

Aljochina och Tolokonnikova ska flera gånger de senaste dagarna ha stoppats av polis, berättar Tolokonnikova själv på Twitter.

"Den 16:e hölls vi i sju timmar. Den 17:e satt vi tio timmar med FSB och i dag är vi i en polisbil, anklagade för stöld", skriver hon enligt The New York Times.

Enligt Tolokonnikova har duon kommit till Sotji för att agera med en sång som heter "Putin ska lära er älska fosterlandet". Gripandet ska dock ha skett innan någonting gjorts.

"När vi greps utförde vi inte någon aktion, vi bara gick omkring i Sotji", skriver Tolokonnikova.

Gruppens försvarsadvokat säger att anklagelserna om stölden på hotellet är inget polisen har kommenterat. Och det är oklart om Pussy Riot-medlemmarna greps, misstänkta för stölden eller som vittnen.

Amensty international fördömer gripandet i starka ordalag, och Tanja Loksina från människorättsorganisationen Human right watch skriver att gripandet är ”skrattretande och att det kommer att ge Ryssland mer negativ publicitet än vad landet hade fått om Pussy Riot tillåtits utföra sin antiputinsång.

Bakgrund Pussy Riot

Det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot har genomfört flera uppmärksammade protestaktioner i Moskva och i februari 2012 greps tre av medlemmarna. Maria Aljochina, Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova dömdes till två års fängelse för att ha framfört en protestsång som gick ut på att få bort president Vladimir Putin.

De protesterade också mot ortodoxa kyrkans stöd till Putin i presidentvalskampanjen. Samutsevitj straff omvandlades senare till villkorlig och hon släpptes under hösten. Tolokonnikova och Aljochina frigavs i december 2013 efter att de fått amnesti.

Pussy Riot har feminism och punkrock som kännetecken och består av en grupp kvinnor som uppträtt anonyma med färgstarka heltäckande huvudbonader.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista