Foto: Fredrik Sandberg/TT

Låg inflation ökar kraven på en räntesänkning

1:14 min

Inflationen var i januari överraskande låg, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. Och det blev en omedelbar marknadsreaktion med sjunkande räntor och svagare krona.

Blickarna riktas nu återigen mot Riksbanken, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson:

– Ja, det här ökar ju trycket igen på att Riksbanken ska sänka räntan. Vi tror primärt att Riksbanken inte sänker den, men det för ju upp frågan om en sänkning på bordet igen.

Riksbanken baserar mycket sina räntebeslut på inflationsprognoser och hade i sin prognos räknat med att konsumentprisindex KPI skulle ha stigit med 0,1 procent det senaste åre. Men KPI sjönk istället med 0,2 procent.

Och genast började marknaden spekulera i ökad sannolikhet för ytterligare en sänkning av reporäntan.

Det förde med sig att marknadsräntorna sjönk och med dem försvagades den svenska kronan.

Men det var inte bara Riksbanken som hade fel, analytikerkåren trodde också på ökande priser.

Torbjörn Isaksson överaskades bland annat av priser på transporter:

– Utrikesflygresor föll mer än väntat. Men sedan är det också överaskningar på ganska bred front, som förklarar det låga utfallet, säger han.

Förutom sjunkande priser inom transportsektorn så blev kläder och skor billigare liksom kött, medan grönsaker och alkoholhaltiga drycker blev dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista