Foto: Maja Suslin/Erik G Svensson/TT

Nytt sätt ska ge hela pensionsbilden

1:57 min

Det är ett nytt och förhoppningsvis mer träffsäkert sätt att försöka beräkna framtida pensioner på, som bidragit till att pensionsprognoserna ser sämre ut i år. Till exempel är den förmodade framtida avkastningen nu mindre optimistisk.

– För yngre i arbetslivet kan det handla om uppåt ett par tusen kronor lägre pension, jämfört med tidigare prognos, säger Arne Paulsson.

Det här gäller alltså bara rena prognoser. Men samtidigt har den så kallade bromsen slagit till som rent faktiskt också sänker nivån på inkomstpensionerna. Det drabbar istället främst dem som är nära pensionering.

Dessutom har Pensionsmyndigheten ett problem att kämpa mot: allmänhetens okunskap och bristande intresse för den framtida pensionen.

Beloppen i orange kuverten ger alltså bara besked om den allmänna pensionen, vilken i snitt bara är två tredjedelar av ens totala pension säger Arne Paulsson.

– Vi vill få folk att gå in på vår hemsida och göra en prognos för hela pensionen. Då får man hela bilden, både vad man får i allmänpension och från tjänstepensionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista