Foto: AFP/TT.

Fritidsresor höjer beredskapen efter turistattack

Fritidsresor har idag börjat ta kontakt med samtliga av sina resenärer i Egypten.

Detta efter att de väpnade jihadisterna i gruppen Ansar Beit al-Maqdis idag uppmanat alla turister att lämna Egypten före den 20 februari.

– Ja, med tanke på det som hänt och hotet som kommit idag, så vill vi informera alla våra resenärer om vad som händer. Det har ställts många frågor till vårt folk där nere och inte minst därför vill vi ge resenärerna så mycket information vi kan om läget, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

För lite mer än en månad sedan öppnade Fritidresor Egypten som ett resmål igen, efter att det stängdes i augusti förra året. UD hade då avrått från resor till Egypten, med tanke på oroligheterna då.

– Vi har hela tiden varit noga med att följa UD:s rekommendationer. Säkerheten för våra resenärer är det som vi sätter främst, säger Mattias Bergendahl.

Det var alltså tidigare idag som jihadister i gruppen Ansar Beit al-Maqdis kom med sitt hot, via en tweet på ett konto som är löst förknippat med gruppen.

Fritidsresor har just nu cirka 500 resenärer i Egypten, i Hurghada, Sharm el Sheikh och Marsa Alam.

– Det här är jätteolyckligt att det kommer nu, Egypten har varit ett populärt resmål och våra kunder har verkligen uppskattat det. Vi har fått och får mycket positiv feedback, säger Mathias Bergendahl.

Enligt den information Fritidsresor fått idag har säkerheten skärpts i turistområdena.

– Ja, vårt folk där har berättat för oss att säkerheten förstärkts. Det är de egyptiska myndigheterna som sköter den saken. Jag vill också betona att det är helt lugnt där vi har våra resenärer just nu, säger Mathias Bergendahl.

Resebyrån Ving, som också erbjuder Egypten i sitt utbud, har just nu 330 resenärer där på olika ställen. Under dagen har Ving varit i kontakt med UD.

-Ja, vi har haft en inledande dialog med UD och vi väntar in deras rekommendation innan vi vidtar några åtgärder. Just nu vill man bland annat verifiera var hotet kommer ifrån, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Turistintäkterna är en viktig inkomstkälla för Egypten. Att slå mot den näringen är ett effektiv sätt för jihadisterna att sätta käppar i hjulen för den nya regimen.

Jihadistgruppen Ansar Beit al-Maqdis, som nu hotat att slå till mot olika turistmål, har tagit på sig skulden för söndagens självmordsbombning mot en turistbuss på Egyptens Sinaihalvö.

Tre sydkoreanska turister och deras egyptiske chaufför dog i attacken och flera människor skadades.

I ett uttalande från Ansar Beit al-Maqdi på tisdagen hette det att en av dess "hjältar" genomfört dådet.

Explosionen ägde rum nära gränsövergången Taba mot Israel. Det var den första riktade attacken mot turister sedan militären avsatte Muhammad Mursi som president i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista