Foto: Edwin Montilva/TT.

Oppositionsledare i Venezuela gripen

"López kommer hamna i fängelse"
1:21 min

Oppositionsledaren Leopoldo López i Venezuela har överlämnat sig till landets säkerhetsstyrkor. På tisdagen har tusentals venezolaner, både för och emot regeringen, varit ute på gatorna i huvudstaden Caracas.

Leopoldo López höll ett dramatiskt tal framför tusentals vitklädda venezolaner som samlats i Caracas.

– Om det är det här som krävs för att väcka Venezuela så är det värt det. Då är jag beredd att överlämna mig till den här korrupta rättssystemet, sa López innan han gick ner från scenen och mötte den klunga av poliser som väntade på honom. Han kördes iväg i en polisbil med skrikande demonstranter runtomkring.

Åklagare utfärdade en arresteringsorder mot López förra onsdagen, då tre personer dog i våldsammsa kravaller mellan regeringsanhängare, oppositionella och polisstyrkor i centrala Caracas. Regeringen menar att oppositionsledaren uppmanat till våld och därför måste ställas inför rätta. Att han kommer fängslas verkar det inte råda nåt tvivel om - i alla fall inte enligt Nicolas Maduros närmaste man, kongressens talman Diosdado Cabello.

– López kommer hamna i fängelse. Han måste ta sitt ansvar, precis som alla oppositionella som uppmanar till våldsamheter, sa Diosdado Cabello.

Under tisdagen dödades ännu en demonstrant i den nordöstra kuststaden Carúpano. Invånare berättar hur en 17-årig student dödades när han blev påkörd av ett fordon i samband med en demonstration mot president Nicolás Maduro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".