1 av 6
2 av 6
Foto: TT
3 av 6
Foto: TT
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Foto: Efrem Lukatsky/TT

Våldsammaste dygnet sedan protesterna började i Kiev

5:30 min

Minst 21 personer – både civila och poliser - dödades under tisdagen när nya sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis bröt i ukrainska Kiev. Tisdagen blev den våldsammaste dagen hittills sedan protesterna började mot regeringen i november förra året.

Efter ett par timmars relativt lugn under natten, inledde kravallpolisen klockan fyra på onsdagsmorgonen lokal tid en ny attack mot demonstranterna på Självständighetstorget, enligt AFP. Poliser sköt också med vattenkanoner mot de brinnande barrikaderna.

Läget i Ukraina förändrades radikalt under tisdagen. Det relativa lugnet som varit i Kiev de senaste veckorna byttes ut mot eskalerande våldsamheter som började med en demonstration utanför parlamentet i Kiev, där de protesterande ville trycka på för att rösta för en förändring av konstitutionen.

Utrikesreporter Sten Sjöström bevakar utvecklingen i Ukraina, och han säger att det finns två versioner av vad som hände på tisdagen.

– Polisens version handlar om att demonstranterna var otroligt våldsamma, medan demonstranterna hävdar att det var polisen som satte igång oroligheterna. Oavsett detta så ledde det fram till att demonstranterna pressades tillbaka till Majdantorget.

Kravallpolis omringade torget och använde bland annat vattenkanoner för att försöka skingra demonstranterna, medan demonstranterna svarade med att kasta stenar och brandbomber mot polisen. Stora delar av torget sattes i brand då demonstranterna satte eld på bildäck och tält, vilket gjorde det omöjligt för kravallpolisen att ta sig igenom. Sent på kvällen stod även byggnaden som oppositionen använder som högkvarter på Majdantorget i lågor.

Sammanlagt dödades minst 21 personer i sammandrabbningarna på tisdagen och hundratals skadades.

Samtliga tunnelbanestationer stängdes av i Kiev och från midnatt begränsades transporter in till Kiev på grund av det dramatiska läget. Oroligheterna spred sig även till flera städer i västra Ukraina, bland annat till Lviv och Ivano- Frankivskij där flera officiella byggnader stormades av demonstranter.

USA:s vicepresident Joe Biden uppmanade på tisdagskvällen president Viktor Janukovytj att dra tillbaka regeringsstyrkorna från Kiev, enligt ett uttalande från Vita huset. Biden gjorde klart att USA fördömer våld från alla sidor, men påpekade att den ukrainska regeringen har ett speciellt ansvar för att trappa ner situationen.

Sent på tisdagskvällen träffade oppositionsledaren Vitalij Klytjko president Viktor Janukovytj, men enligt Klytjko ledde samtalen inte till någon lösning på hur våldet i Kiev ska stoppas, rapporterar Reuters. AFP skriver att Janukovytj enligt Klytjko ska ha vägrat att beordra polisen att avbryta offensiven mot demonstranterna på Majdantorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista