Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Muslimer i Bangui får skydd av ärkebiskop

1:57 min

Centralafrikanska republiken har under de senaste månaderna drabbats av våldsamma uppgörelser mellan kristna och muslimska miliser. Men det har också drabbat civilbefolkningen hårt. Just nu är muslimer måltavlan i huvudstaden Bangui. Men en del flyktingar där har fått hjälp från oväntat håll.

– Det har varit hemskt. Jag har sett folk som blivit halshuggna, ihjälslagna med stenar och som har blivit skurna i halsen. Det är helt ohållbart för oss, säger Issa, som är en 28-årig juridikstudent. Studera har inte kunnat göra på länge på grund av konflikten i landet.

Efter att den muslimska milisen Seleka lämnade Bangui för någon månad sedan efter att ha styrt hårdhänt i tio månader, har nu civilbefolkningen och den kristna milisen anti-balaka riktat sin vrede mot alla muslimer i landet. Issa är en av många som hotats till livet.

– I det här landet kallas muslimer för ormar. När folk skriker ” han är muslim”, så kastar sig folk över honom och kastar sten. Så vi riskerar livet här, säger Issa.

Efter att har varit på flykt några veckor så landade han till slut vid Eglise Saint Paul. Han och många andra muslimer skyddas nu av Banguis ärkebiskop Dieudonne Nzapalainga.

Biskopen själv säger att det är självklart att härbärgera folk som förföljs. Även om det också kan ha sina risker. Han har inte blivit direkt hotad - men:

– Man vet aldrig vad som planeras mot mig, säger biskop Dieudonne Nzapalainga. Men om något skulle hända mig så är mitt hjärta i frid. Jag gör detta för våra bröder och för Gud.

Richard Myrenberg, Bangui
richard.myrenberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista