Många anti-regeringsprotestanter skadades i Kiev på natten mot onsdagen. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

Ny offensiv mot demonstranter i Kiev

1:35 min

På morgonen fortsätter sammanstötningarna på Självständighetstorget i Kiev efter att säkerhetsstyrkorna i går inledde en operation för att driva bort demonstranterna. Officiella uppgifter från hälsomyndigheterna nu på morgonen bekräftar att 25 personer dödats i oroligheterna det senaste dygnet.

Omkring 20 människor har dödats under gårdagens och nattens sammanstötningar, mest civilpersoner men också många poliser.

Det är det blodigaste dygnet under den tre månader långa krisen i Ukraina, många har dödats av eld från skjutvapen.

Kravallpolisen kontrollerar nu knappt hälften av Självständighetstorget och flera våningar i proteströrelsens högkvarter, men demonstranterna gör mycket hårt motstånd.

Tidigare i går var det våldsamma sammanstötningar på olika håll i centrala Kiev och efter det omringade kravallpolisen Självständighetstorget.

Myndigheterna kom med ett ultimatum att alla oroligheter måste upphöra, och vid midnatt gick polisen till aktion.

Men ockupanterna anlade stora eldar och säkerhetstrupperna kunde bara avancera mycket långsamt, de använde vattenkanoner och chockgranater och demonstranterna svarade med att kasta sten och molotovcocktails.

I natt har president Viktor Janukovytj träffat de tre ledande oppositionsledarna men det mötet ledde inte någonstans.

USA:s vicepresident Joe Biden har också pratat med Janukovytj och uppmanat honom att avblåsa stormningen men polisaktionen fortsätter.

Nu på morgonen rapporteras att polisen gör en ny offensiv och att demonstranterna drivits tillbaka till centrum av Självständighetstorget.

Oroligheterna i Ukraina började för tre månader sedan efter att president Janukovytj åtminstone för tillfället sagt nej till ett samarbetsavtal med EU.

Proteströrelsens viktigaste krav nu är att presidenten måste avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista