1 av 11
Berkut på väg in till Självständighetstorget Foto: Maria Persson/Sveriges Radio
2 av 11
Berkut kravallpolisen kontrollerar nu två sidor helt och hållet av Självständighetstorget. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
3 av 11
Svarta i ansiktet och uttröttade ligger kravallpoliser och sover lite varstans. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
4 av 11
Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio
5 av 11
Karta över Ukraina: Liv Widell
6 av 11
Karta över Kiev: Liv Widell
7 av 11
Maria Persson-Löfgren på plats i Kiev Foto: Maria Persson Löfgren/SR
8 av 11
Oppositionens högkvarter sedan tre månader är helt utbränt. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
9 av 11
Paus i striderna på demonstranternas sida. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
10 av 11
Tillverkning av brandbomber med flaskor som fylls med bensin. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
11 av 11
Paus i striderna på demonstranternas sida. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Nya sammandrabbningar i Ukraina

2:28 min

På onsdagskvällen fortsatte protesterna på Självständighetstorget, där de våldsamma sammandrabbningarna i går krävde 26 liv. Samtidigt avsattes Ukrainas arméchef och EU meddelade att man enats om att sanktioner kan bli aktuellt mot ukrainska tjänstemän. Polen, Tyskland och Frankrikes utrikesministrar reser till Kiev på torsdagen.

EU kallar till krismöte om Ukraina på torsdagen, men redan inför mötet var de flesta eniga om riktade sanktioner. Även USA:s utrikesminister John Kerry deltar i diskussionerna. Dessutom reser utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen till Kiev redan på torsdagen.

På Självständighetstorget i Kiev står de stridande sidorna bakom barrikader som rests i spåren av förödelsen. Mellan de två sidorna brinner eldar.

– Jag har precis varit på det bedrövliga, måste man väl säga, torget där det syns spår av de fruktansvärda strider som pågick hela natten och där demonstranterna på den ena sidan då och då kastar sten - men mest förbereder sig för nya strider genom att tillverka molotovcocktails och bygga mer barrikader, säger Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren och fortsätter:

-- På den andra sidan finns kravallpolisen som sprutar med vattenkanoner då och då mot demonstranterna, men det har inte förekommit någon omfattande skottlossning under dagen.

26 människor ska enligt myndigheterna ha dödats under tisdagens sammanstötningar, mest civilpersoner men också många poliser. Ukrainas hälsominister uppger för Interfax att 263 demonstranter och 342 poliser, de flesta med skottskador, vårdas på olika sjukhus i Kiev.

Säkerhetstjänsten beredskapen för insatser "mot terror" och hävdar att den blivit bestulen på "268 pistoler, 2 gevär, 3 automatkarbiner, 92 granater och omkring 15 000 patroner" enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

På onsdagskvällen kom beskedet att Ukrainas president Viktor Janukovytj har sparkat landets arméchef och ersatt honom med Jurij Iljin, som tidigare tjänstgjorde vid landets flotta.

Natten mot onsdagen träffade president Viktor Janukovytj de tre ledande oppositionsledarna men det mötet ledde inte någonstans.

– De fortsätter att strida här på torget, det brinner och röken bolmar upp. Jag tror att det finns risk att det här inte går att lösa på fredlig väg.

Samtidigt meddelade i dag Polens vice utrikesminister Piotr Serafin att EU är enat om att införa sanktioner mot ukrainska tjänstemän, på grund av den senaste tidens våld. Polen, Tyskland och Frankrikes utrikesministrar reser till Kiev på torsdagen.

Stormen i Ukraina sprickor i omvärlden: på ena sidan finns Ryssland som vill stärka banden genom påtryckningar och ekonomiskt stöd. President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att demonstrationerna "behandlas i Moskva som ett försök till statskupp."

På andra sidan står EU, som misslyckats med att skapa en närmare relation med Ukraina.

I ett gemensamt utspel utropar Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten François Hollande att de "står bakom Kievs kvinnor och män som lider".

På onsdagskvällen meddelades också att den delbetalning av det ryska lånet till Ukraina som enligt ett besked i måndags skulle ha utbetalats snarast har uppskjutits till på fredag "av tekniska skäl", enligt Reuters som hänvisar till en ukrainsk regeringskälla.

Delbetalningen, består av ett köp på 13 miljarder kronor i ukrainska euroobligationer.

Ryssland har sedan tidigare lovat att låna Ukraina sammanlagt 100 miljarder kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista