Foto: Fernando Llano/TT.

Stora protester i Venezuela - Oppositionsledare gripen

1:28 min

I Venezuela hölls i går stora protester över hela landet. Tiotusentals människor gick ut för att demonstrera både för och mot regeringen. Oppositionens manifestation organiserades av oppositionsledaren Leopoldo Lopez, som i en vecka varit eftersökt av polisen. Han lät sig gripas i går i Caracas, efter att ha hållit tal för tusentals av sina anhängare.

Det var tumultartat när Leopoldo Lopez skuffades in i polisens pansarbil. Han fortsatte skrika i en megafon som polisen försökte ta ifrån honom.

– Jag är för ett fredligt Venezuela. Kampen måste fortsätta, vår fredliga kamp.

Strax innan Lopez överlämnade sig till polisen hade han från scenen, klädd i vitt precis som sina tusentals anhängare, förklarat att han skulle överlämna sig till det korrupta rättssystemet, och att han hoppades att det skulle få venezolanerna att vakna.

Men venezolanerna behöver verkligen inte väckas. I går var tiotusentals människor åter ute på gatorna. Inte bara oppositions vitklädda anhängare, utan också röda chavistas, som stödjer president Nicolas Maduro, fyllde gator och torg runt om i Venezuela.

Maduro själv höll tal i Caracas och förklarade då att Leopoldo Lopez körts till ett fängelse utanför Caracas.

– Vi kommer garantera Lopez säkerhet i fängelset. Nu ser ni hur vi revolutionärer skapar lugn och fred, sa president Maduro.

Frågan är om han inte istället skapat en martyr, och enat en tidigare splittrad opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista