Byggarbetsplats Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Arbetsgivarna: Strejk kan slå mot bättre byggkonjunktur

1:46 min

Sveriges byggindustrier tror på bättre fart på bostadsbyggandet och att det ger ett lyft för hela byggbranschen som spås växa med mer än 3 procent i år, enligt en ny prognos. Men arbetsgivarna ser samtidigt en stor risk för konflikt med facket i frågor om ordning och reda på arbetsplatserna och det skulle kunna hota både tillväxt och jobb, anser Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

– En större konflikt på arbetsmarknaden inom byggindustrin äventyrar hela den positiva utveckling som vi ser framför oss, och ytterst påverkas sysselsättningen för Byggnads medlemmar, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges byggindustrier.

Återigen tornar strejkhotet upp sig i byggbranschen. Samtidigt presenterar arbetsgivarna i Sveriges byggindustrier en ny konjunkturprognos i dag där bygginvesteringarna spås öka med mer än 3 procent under 2014. Det är en förbättring jämfört med tidigare prognos.

– Den utvecklingen är främst driven av bostadsproduktionen, säger Mats Åkerlind.

Blir det tydligare nu än tidigare att det är bostadssektorn som driver byggbranschen framåt?

– Ja, det är en väldigt mycket tydligare bild än i tidigare prognos, säger Mats Åkerlind.

I avtalsrörelsen i våras var det på vippen att byggnadsarbetarna gick ut i strejk, inte i lönefrågan, men i frågor om ordning och reda på arbetsplatserna. Det handlade om arbetsmiljö och att rätt löner betalas ut till exempel. Fack och arbetsgivare har sedan dess jobbat gemensamt i en arbetsgrupp, men i frågan om en huvudentreprenör kan hållas ansvarig för löner hos underentreprenörer är parterna inte överens.

– Företag ska vara ansvariga för andra företags löner. För oss är det en otänkbar lösning, säger Mats Åkerlind.

Hur ser du på risken att facket säger upp avtalet och varslar om strejk så småningom?

– Egentligen borde jag vara förvånad om de gör det, tyvärr måste jag säga att jag inte är det utan befarar att de kommer göra det.

I morgon, torsdag, ska facket Byggnads avtalsråd bestämma om byggavtalet ska sägas upp eller inte och före dess vill facket inte kommentera läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista