Angela Merkel och Francois Hollande på en presskonferens i Paris. Foto: Remy de la Mauviniere /TT

Frankrike och Tyskland vill ha sanktioner

1:21 min

Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer våldet i Ukraina och är helt ense om att sanktioner ska sättas in mot landet.

Det föreligger total enighet mellan Tyskland och Frankrike, sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Vi fördömer våldet, brutaliteten och repressionen i Ukrainas huvudstad Kiev.

De två Europa-ledarna vill genast se ett stopp på våldet, sa president Francois Hollande och vill att EU beslutar om sanktioner med tydliga mål.

Angela Merkel sa att sanktionerna inte får drabba civila utan bara riktas mot ansvariga, men svaret blev inte helt tydligt kring exakt vilka i Ukraina som ska innefattas.

President Hollande sa att utredningar måste precisera hur sanktionerna formuleras.

I morgon träffas EU:s utrikesministrar och de två mäktiga ledarna idag hoppas på ett beslut då. Allra viktigast är dock att en politisk process kommer igång för att hitta lösningar till problemen i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista