1 av 4
Sydkoreanska Choi Jung Ho, 90, ska få träffa två syskon hon inte sett på 69 år år, när de var småbarn. Men mest av allt hade hon velat få återse sin mor, det har varit hennes längtan hela livet. Foto: Lee Soo Kyoung/Sveriges Radio
2 av 4
Ett jättelikt sydkoreanskt mediauppbåd bevakar åteföreningen. Lee In Seung, 83, säger att han är överlycklig över att snart få träffa sina tre nordkoreanska syskon. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 4
Kim Myung Do, 90, lämnade som ung Nordkorea för att studera i Seoul. Han trodde aldrig att gränsen skulle stängas helt. Nu ska han få återse sin 73-årige nordkoreanske bror han inte sett sedan brodern var 4 år gammal. Foto: Lee Soo Kyoung/Sveriges Radio
4 av 4
You Young Shik, 91, får hjälp av Röda kors-volontärer inför morgondagens familjeåterförening i Nordkorea. Där ska han få träffa familjemedlemmar han inte sett på över 60 år. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Får återse sin familj efter 60 år

1:37 min

I morgon tillåts äldre sydkoreaner att resa in i Nordkorea för att träffa familjemedlemmar de inte sett på över 60 år. Det är den första tillfälliga familjeåterföreningen på över 3 år. 

I höstas ställde Nordkorea in en planerad återförening. Asienkorrespondent Nils Horner har träffat förväntansfulla åldringar som gör sig redo inför att få träffa familjemedlemmar de inte sett på över 60 år.

– Det känns så bra! Jag är 83 år och trodde aldrig jag skulle få återse min familj i Nordkorea. Men nu kommer jag få det.

Det säger Lee In Seung, en av de äldre sydkoreaner som åtföljda av familjemedlemmar i morgon ska få åka till Nordkorea för att under några dygn tillfälligt återförenas med släktingar de inte sett på över 60 år. Senare i veckan ska ungefär lika många nordkoraner som lottas fram där träffa sina släktingar från syd.

Sydkoreanerna som i morgon reser in i Nordkorea samlas i dag här i Sokcho, en bergsstad i östra Sydkorea. Här får de en snabb läkarundersökning av Röda kors-frivilliga och också en genomgång kring hur de ska agera efter att de i morgon åker buss in det slutna Nordkorea.

Det har hållits 18 familjeåterföreningar sedan år 2000. Runt 20.000 människor har kunnat få återse nära och kära. Många står på tur och hoppas och väntar.

En dam, Choi Jung Ho, föddes i Nordkorea men gifte sig och flyttade som ung till Sydkorea, innan gränsen stängdes. Hon ska denna vecka få träffa sin nordkoreanska syster som hon inte sett sedan systern var fyra år gammal. I dag är hon över 70 år.

Med tanke på spänningarna och oförsonligheten mellan Nord- och Sydkorea är familjeåterföreningarna ofta emotionella, laddade med både glädje och sorg.

Che är glad åt att få se sin syster efter 69 år men säger att hon allra helst hade velat återse sin mamma.

– Att få höra hennes röst igen har jag drömt om i hela livet, säger hon.

Nu vill hon åtminstone få veta när mamman dog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista