Opinionsmätning: Ny största partigrupp i EU-parlamentet

Enligt en ny sammanställning av opinionsmätningar runt om i EU skulle den största partigruppen EPP - där svenska Kristdemokraterna och Moderaterna ingår – inte längre vara störst. I stället har Socialdemokraterna övertaget.

Utifrån mätningar runt om i EU har projektet Pollwatch räknat ut hur opinionsläget i dag skulle ändra parlamentet.

Sammanräkningen utgår främst från nationella EU-valsmätningar – som Ekots/Novus undersökning från februari – och i de länder där sådana saknas har i stället mätningar för de nationella parlamenten använts. Vid 2009 års beräkning förutspåddes rätt partigrupp för 720 av 736 platser.

Nya partigrupper kan komma att bildas i ett nytt parlament, men i beräkningen visas flera partier som ännu inte anslutit sig till någon grupp som grupplösa (NA).

De svenska partiernas grupper

  • S&D är Socialdemokraternas EU-grupp.
  • Moderaterna och Kristdemokraterna hör till gruppen EPP.
  • Folkpartiet och Centerpartiet är med i ALDE.
  • Miljöpartiets grupp heter Greens/EFA, där är även Piratpartiet med.
  • Vänsterpartiets heter GUE/NGL.

Sammanräkningen Pollwatch 2014 görs i ett sammarbete mellan den fristående organisationen Vote watch Europe och en PR-byrå via projektet Europe decides, med stöd från EU-parlamentet, en rad andra organisationer och företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".