1 av 4
Självständighetstorget i Kiev på onsdagskvällen. Foto: Gustav Sjöholm/TT.
2 av 4
Tillverkning av brandbomber med flaskor som fylls med bensin. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
3 av 4
Paus i striderna på demonstranternas sida. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
4 av 4
Maria Persson-Löfgren på plats i Kiev Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Janukovytj utropar vapenvila i Kiev

1:41 min

Ukrainas president Viktor Janukovytj ska i kväll ha kommit överens med oppositionen om en vapenvila. På Självständighetstorget i Kiev förbereder sig samtidigt båda sidor för ännu en våldsam natt.

Demonstranterna har lagrat gatstenar och molotovcocktails och kravallpolisen har blockerat infarter till centrum, släckt ned gatubelysningen och uppmanat restauranger och butiker att stänga. 

Smällarna kommer med tätare intervall. Brinnande bildäck fyller luften av tjock svart rök tillsammans med det ännu brinnande fackförbundshuset. Tårgasen gör det svårt att andas.

Presidenten och inrikesministern kallar det som pågår i centrala Kiev för en terroroperation, därför har tunnelbanan stängts och biltrafiken blockeras. Gatubelysningen har släckts, restauranger, skolor och daghem är stängda.

Arméchefen är sparkad och armén ska nu sättas in mot demonstranterna som anses utgöra ett terrorhot.

Sent på onsdagskvällen gick president Viktor Janukovytj inte bara med på vapenvila, utan han gick också med på att förhandla med oppositionen, i syfte att få ett slut på blodbadet.

Oppositionsledaren, Arsenij Jatsenjuk, säger i ett uttalande att myndigheternas planerade stormning av Självständighetstorget inte kommer att ske.

Men 19-årige historiestudenten Kir har ändå kommit från Charkiv i östra Ukraina för att delta, hans föräldrar vet ingenting om det, mamma skulle få panik, men pappa håller på oss, säger han. Lite avsides står de några unga pojkar i hjälmar och utan några vapen alls.

Längs kravallpolisens sida av torget ligger sovande Berkut, helt svart av sot i ansiktet. Lika svarta som de unga som just förbereder sina molotovcocktails och bryter upp gatsten som krossas i mindre bitar för att kasta. På scenen fortsätter talen och sången.

– Våra kommer de döda, men vi backar inte precis som förra natten när så många dödades, säger han och vänder sig bort för att tårarna inte ska synas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista