USA:s president Barack Obama. Barrikader i Kiev. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Obama fördömer våldet i Ukraina

1:05 min

USA:s president Barack Obama fördömde i kväll våldet i Ukraina i "starkast möjliga ordalag", och varnar för konsekvenser om det inte får ett snart slut.

Obama säger att det är den ukrainska regeringens ansvar att se till att våldet får ett slut, och att USA förväntar sig att både regering och militär visar återhållsamhet mot demonstranterna i Kiev. President Obama sa också att USA förväntar sig att även demonstranterna visar ansvar.

Om våldet inte upphör kommer det enligt Obama att bli konsekvenser, enligt hans medarbetare bland annat i form av sanktioner riktade direkt mot president Janukovytj och mot politiska och ekonomiska makthavare i hans krets.

Det skulle kunna handla om stopp för visum till USA och EU, och om frysningar av de bankkonton som många välbeställda ukrainare har i utlandet.

USA:s biträdande nationella säkerhetsrådgivare Ben Rodes säger att scener som de som utspelat sig i Kiev inte hör hemma i det här århundradet, och att USA i nära samarbete nu överväger den hela "verktygslåda" av åtgärder och sanktioner som finns att tillgå om Ukrainas regering inte sätter stopp för våldet och inleder en verklig dialog med oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista