Självständighetstorget i Kiev på onsdagskvällen. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Ekot direktrapporterade om Kiev

Marina T Nilsson: Välkommen till Ekots direktrapportering om oroligheterna i Kiev, Ukraina.

07:38, 19 February 2014

Marina T Nilsson: Protesterna i Kiev mot regeringen började i november förra året och demonstranterna håller till på Självständighetstorget.

07:46, 19 February 2014


Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio

Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio

07:46, 19 February 2014

Marina T Nilsson: Detta har hänt: Under tisdagen marscherade demonstranter mot parlamentet, bevakade av polis. Det blev den tändande gnistan och tisdagen blev oerhört våldsam. Säkerhetsstyrkorna inledde en operation för att driva bort demonstranterna. Minst nio personer dödadades.

07:46, 19 February 2014

Marina T Nilsson: Under onsdagmorgonen har sammanstötningarna fortsatt. Officiella uppgifter från hälsomyndigheterna nu på morgonen bekräftar att 25 personer omkommit i oroligheterna det senaste dygnet.

07:47, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: "Alla är mycket rädda och stressade nu, men också mycket arga. Vi är i ett kritiskt läge men fler protesterande människor är på väg till Kiev från Poltava och andra städer", säger Bogdan Woran, en av demonstranterna i Kiev, till TT.

08:02, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: "Alla är mycket rädda och stressade nu, men också mycket arga. Vi är i ett kritiskt läge men fler protesterande människor är på väg till Kiev från Poltava och andra städer, säger Bogdan Woran", en av demonstranterna i Kiev, till TT.

08:03, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent som befinner sig i Kiev, säger att det verkar som att regimen vill sätta stopp för demonstrationerna en gång för alla.

08:05, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu på morgonen har situationen lugnat ner sig och nu råder åter det ställningskrig som präglat Kiev de senaste månaderna, rapporterar vår tidigare rysslandskorrespondent Johanna Melén.

08:14, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Vad driver demonstranterna och vad satte igång det ukrainska upproret? Ryska imperiedrömmar eller europeisk naivitet? Här en bakgrund till den pågånde konflikten: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/324246?programid=1300

08:21, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), är en av två rapportörer för Europarådet i Ukraina. Hon befinner sig i Kiev för att träffa presidenten, flera ministrar, chefen för kravallpolisen och Julia Tymosjenkos dotter. I går vid 21-tiden befann hon sig på Självständighetstorget i centrala Kiev, kort tid innan polisen gick in på torget med våld och satte demonstranters tält och fackföreningarnas hus i brand, rapporterar TT.

08:26, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: "Vi kom förbi barrikaderna, men stämningen var spänd och vi tog oss ut därifrån, och det gjorde vi nog i grevens tid. En halvtimme senare var det totalt kaos och hela natten har jag hört skott och granatljud", säger Marietta de Pourbaix-Lundin till TT.

08:29, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Om Marietta de Pourbaix-Lundin får träffa presidenten kommer hon att vädja till presidenten att han drar tillbaka poliserna och börjar förhandla med personerna på torget för att hitta en lösning utan våld. Det som nu händer är tvärtemot vad majoriteten av folket vill, enligt henne.
"De är trötta på att inte ha demokrati, de är trötta på det här korrupta samhället och att mänskliga rättigheter inte följs".

08:35, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: De senaste händelserna betyder förmodligen att Europarådet beslutar att Ukraina mister sin rösträtt i Europarådet för en tid.
"Vi har i Europarådet så sent som i januari antagit en resolution om Ukraina som jag och min medrapportör skrev, där vi säger att om Ukraina bryter mot mänskliga rättigheter och går in och tar torget med våld kommer Ukrainas delegation mista sin rösträtt i Europarådet.
I går gick de över de gränser som vi satte upp - att gå in med våld och skjuta mot sin egen befolkning", säger riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M).

08:37, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Om de möten de har inbokade med toppolitiker ställs in planerar Marietta de Pourbaix-Lundin att besöka olika sjukhus. Hon träffade i går demonstranter som hade misshandlats vid tidigare protester, och berättar att skadade demonstranter inte vågar gå till sjukhus för att få vård.
"De vågar inte söka upp sjukhus för de är rädda att polisen kommer dit och tar dem, det har polisen gjort tidigare så att de inte har fått vård. Och så har polisen slagit och torterat dem. Andra har inte blivit körda till sjukhus utan till polisstationen trots att de har varit väldigt svårt skadade".

08:46, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Demonstranter, många maskerade, förbereder sig för ytterligare en dag av våldsamheter mellan dem och polisen på Maidantorget i Kiev, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det tillverkas molotovcocktails och gatustenar samlas in som ammunition mot kravallpolisen. Samtidigt har polisen, enligt Reuters, tagit kontroll över en tredjedel av torget.

08:56, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: De senaste händelserna betyder förmodligen att Europarådet beslutar att Ukraina mister sin rösträtt i Europarådet för en tid.
"Vi har i Europarådet så sent som i januari antagit en resolution om Ukraina som jag och min medrapportör skrev, där vi säger att om Ukraina bryter mot mänskliga rättigheter och går in och tar torget med våld kommer Ukrainas delegation mista sin rösträtt i Europarådet, säger Marietta de Pourbaix-Lundin och fortsätter:
"I går gick de över de gränser som vi satte upp - att gå in med våld och skjuta mot sin egen befolkning".

08:59, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Utrikesminister Carl Bildt inledde den utrikespolitiska debatten i riksdagen med att bland annat säga att president Janukovytj hade kunnat förhindra det som nu sker. Bildt fruktar att Ukraina går mot mörkare dagar. Han är övertygad om att Ukraina ändå förr eller senare kommer att sätta stopp för Ukrainas nuvarande regim och bli en del av den europeiska familjen.

09:10, 19 February 2014

MariaPeLofgren: Skjuten journalist och aktivister attackerade när de ensamma rört sig utanför #Euromaidan Regelbundet skottlossning från torget

09:12, 19 February 2014

MariaPeLofgren: Oroligheter sprids i Ukraina Lviv,Ternopil, Ivano-Fransiski väst och Charkiv i öster #euromaidan

09:14, 19 February 2014

MariaPeLofgren: När tv-ankaret i en av de livesändande nättvkanalerna står upp och ber en bön ger det en bild av allvaret i det som händer #euromaidan

09:16, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Utrikesminister Carl Bildt hoppas få en stark och enad svensk reaktion på det som sker i Ukrainia.
"Ansvaret för detta våld ligger ensidigt på president Janukovytj", sade Bildt till journalister utanför UD på morgonen rapporterar TT.

09:23, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Omvärlden kan nu reagera, anser Bildt, som hänvisar till ett EU-möte i Bryssel klockan 11.
"Där kommer åtgärder att vidtas, sade utrikesministern innan debatten i riksdagen, utan att gå in på exakt vad. Sanktioner är en möjlighet. Sen ska man vara medveten om att våldet segrar kortsiktigt, men aldrig långsiktigt. Den ukrainska nationen har en stark dröm om en självständig och fri utveckling och den går inte att dränka med att döda några personer på Kievs gator. Det gör bara situationen värre".

09:32, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är oroad över den kraftiga eskaleringen av våldet och fruktar att oroligheterna nu sprider sig.
"Redan när myndigheterna i går uppmanade kvinnor och barn att lämna Självständighetstorget kunde man förstå att något våldsamt var i görningen", säger han till TT.

09:32, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Han tror dock inte att oroligheterna kommer att leda till inbördeskrig som en del fruktar, inte mellan Ukrainas regioner eller mellan öst och väst eller nord och syd.
"Det finns en utbredd ukrainsk känsla, oavsett var man bor eller vilket språk man föredrar, ryska eller ukrainska. Ett undantag kan dock vara halvön Krim där en majoritet av befolkningen är ryssar. Samtidigt är det svårt att se några möjligheter till försoning mellan president Janukovytj och oppositionen", säger Hedenskog.

09:33, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Jakob Hedenskog säger till TT att den enda lösningen han ser för stunden är att Janukovytj avgår, kanske med löfte om ansvarsfrihet eller att han flyr till Ryssland, och att man utlyser nyval.
"Det gör han dock inte frivilligt. Men det kan möjligen ske under mer kuppartade former", säger Hedenskog.

09:35, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Utvecklingen som sker nu i Ukraina hade gått att bromsa, anser Bildt.
"Backar vi bandet en del så hade Ukraina, om det hade gått som vi hoppats, varit på väg mot reformer, stöd från Internationella valutafonden, öppning till Europa. Sen var det andra krafter som slog till som ville bromsa".
Utrikesministern avfärdar Rysslands uppfattning att västpolitiker bär ansvaret för utvecklingen.
"Tittar man på ryska medier så är det ju en hänsynslös propaganda som bedrivs mot Europeiska unionen, gentemot europeiska ideal och gentemot europeiskt samarbete", rapporterar TT.

09:36, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Det förvärrade läget i Ukraina har på morgonen diskuterats av franska, tyska och polska diplomater.
En fransk diplomatisk källa säger till nyhetsbyrån AFP att det nu pågår kontakter med Polen, som ju är grannland till Ukraina.
Nu på förmiddagen väntas också Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Francois Hollande ha överläggningar om situationen i Ukraina - detta i samband med ett fransk-tyskt toppmöte i Paris just nu.

09:46, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Relationen till Ryssland påverkas nu, säger Bildt.
Det är klart att det kastar en mörk skugga över hela östra Europa. Men att det skulle bli spridningseffekter vill han inte nödvändigtvis påstå.
"Situationen är allvarlig nog som den är i Ukraina. Dessvärre tror jag inte att vi har sett slutet. Krisen kommer att fördjupas och förlängas men förr eller senare är jag övertygad om att Ukraina kommer att välja den demokratiska och europeiska vägen. De krafter som vill en annan väg kommer icke att segra", säger Bildt rapporterar TT.

10:01, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Den tillförordnade premiärministern i Ukraina, Serhij Arbuzov, anser att det senaste dygnets händelser i Kiev är ett försök att ta makten genom våld, rapporterar TT.
"Detta är inte en manifestation som visar på demokrati och folkets sociala position. Detta är en manipulation av folks medvetande och ett försök att ta makten genom våld", säger han vid ett öppningsanförande under ett regeringsmöte i dag.
Han påstår också att "hela det internationella samfundet" har fördömt detta våld, och att liknande handlingar aldrig har lett till fred i något land, rapporterar Interfax.

10:05, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Polens premiärminister Donald Tusk sade på onsdagen att han kommer att uppmana EU att införa sanktioner mot Ukraina efter de dödliga sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis.
"Jag kommer idag att tala med ledarna för EU-länderna och be dem införa sanktioner," Sa Tusk när han talade inför parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

10:09, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Oppositionella ukrainare höll en liten demonstration utanför riksdagen och mötte Bildt där.
"Jag vill jättegärna be er om hjälp med att påverka. Det som vi alla varnade för och som ingen lyssnade på har nu hänt. Det är krig där, de skjuter på folk, det är massvis med folk som dör, sade Natalya Pasichnyk till utrikesministern rapporterar TT.

10:16, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Pasichnyk, som är konsertpianist, beskriver sig som halvukrainska, politiskt obunden och "en vanlig människa".
Hon hoppas på sanktioner, att regimens tillgångar i europeiska banker fryses.
På TT:s fråga till till Carl Bildt om man bör pressa Moskva, för att få slut på krisen i Ukraina, svarar han:?
"Jag kan inte uttala mig om det för jag vill inte starta världskrig. Jag har inte svaret, men alla vet att det är det som är den största frågan i den här konflikten".

10:20, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet (UI), tror att Ukraina kan befinna sig på randen till inbördeskrig och delning.
"Ja, det finns i alla fall en potential för en sådan utveckling.
En fredlig lösning på oroligheterna är svårare att se. President Janukovytjs vägran att hålla tillbaka polisens styrkor och hans tal om att oppositionen redan passerat "gränsen" är enligt Swiecicki ett tecken på det", säger han till TT.

10:27, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Han tror inte att Janukovytj är beredd att avgå eller kommer att kuppas bort.
"Det finns ingen stark ledare inom oppositionen. Vitalij Klytjko är för svag, Arsenij Jatsenjuk likaså. Demonstranterna lyssnar inte på dem längre. Och Julia Tymosjenko sitter i fängelse".

10:28, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Men utvecklingen de senaste veckorna visar att Janukovytj vacklar, enligt Jakub Swiecicki.
"Han sparkade regeringen, han drog tillbaka lagar och erbjöd oppositionsledare regeringsposter. Men han står samtidigt under ett oerhört tryck från Ryssland att inte böja sig för oppositionens krav. Han var själv i Sotji för samtal med Vladimir Putin", säger Jakub Swiecicki till TT.

10:29, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: Rysslands utrikesdepartement kommer använda allt sitt inflytande för att bringa fred och lugn i Ukraina, enligt Reuters.

11:00, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: Rysslands utrikesdepartement kräver att den ukrainska oppsitionens ledare "stoppar blodbadet" och omedelbart startar en dialog med regeringen, enligt Reuters.

11:07, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: Frankrike och Tyskland kommer troligen att enas om krav på sanktioner mot ansvariga i Ukraina i ett möte under dagen, enligt AFP.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger enligt Reuters också att han väntar sig att unionen snarast fattar beslut om sanktioner.

11:12, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: AP:s korrespondent Maria Danilova, rapporterar att det är lugnt på självständighetstorget. Men protesterande gör i ordning molotov cocktails och hackar sönder trottoarer för att få fram stenar. https://twitter.com/mashadanilova/status/436078368984145920/photo/1

11:23, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: EU håller i morgon ett extra utrikesministermöte om Ukraina, säger en tjänsteman till Reuters.

11:25, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar båda sidor i Ukraina att omedelbart stoppa det pågående våldet. Han säger också, i ett uttalande, att regeringarna i EU:s medlemsländer snarast väntas sluta upp kring sanktioner mot Ukraina.

11:34, 19 February 2014

Joni Söderström-Winter: Enligt AP är 241 människor skadade efter kravallerna i Kiev. 25 människor dödades.

11:40, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: "Vi har stängt ned, evakuerat alla gäster och byggt barrikader framför entréerna", säger Nicolay som arbetar i receptionen på Khreschatyk Hotel, på Chresjtjatykgatan, till TT.
Hotellet ligger strax intill Självständighetstorget, där poliser och demonstranter dödades i går kväll. Fortfarande brinner det på flera ställen i kvarteret, enligt Nicolay.
"Det ryker från byggnader kring torget. Men det är mycket lugnare i dag", säger han.

12:09, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Även Frankrike ansluter sig till sanktionslinjen. "Troligen" kommer Frankrike och Tyskland enas om krav på sanktioner mot ansvariga individer i Ukraina vid ett möte under onsdagen, säger utrikesminister Laurent Fabius i Paris enligt AFP.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger enligt Reuters också att han väntar sig att unionen snarast fattar beslut om sanktioner.

12:10, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: EU håller i morgon ett extra utrikesministermöte om Ukraina, säger en tjänsteman till Reuters.

12:12, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Torsdagens extra utrikesministermöte i Bryssel bekräftas av utrikeschefen Catherine Ashtons taleskvinna.
"Ashton har kallat till ett extra FAC (Foreign Affairs Council) om Ukraina i morgon klockan 14 i Bryssel", twittrar taleskvinnan Maja Kocijancic, rapporterar TT.

12:12, 19 February 2014

MariaPeLofgren: #Kiev nordöst om torget ligger utmattade Berkut 500 meter på andra sidan lika trötta aktivister men ställningskriget fortsätter #euromaidan

12:20, 19 February 2014

MariaPeLofgren: Trött på inskränkt sv debatt om #euromaidan grundad i annat än den verklighet som är här i #Kiev ideologier ser olika ut beroende på kontext

12:23, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Det pågår ett ställningskrig, där kravallpolis har kontroll över två sidor av fyra på torget, rapporterar Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren från Kiev.
Kravallpolisen verkar vara helt utmattad, många ligger ner och tar igen sig. "Det verkar inte som att de har möjlighet att ta över torget helt från demonstranterna, trots att 10.000 kravallpoliser deltar i aktionen", säger Maria Persson Löfgren.

12:46, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Enligt uppgifter från polisen är ytterligare en polisman död, vilket innber att tio polismän dödats hittills i kravallerna, rapporterar Maria Persson Löfgren.
Totalt har 26 människor dödats och många är svårt skadade och vårdas på olika sjukhus. Dödssiffran kan därför stiga.

12:48, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Enligt president Janykovytj pågår just nu en statskupp i Ukraina och han kallar demonstranterna för terrorister. Tonen hårdnar mellan de båda sidorna, rapporterar Maria Persson Löfgren.

12:52, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot:
Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin befinner sig nu vid Självständighetstorget i Kiev, där det är rörigt, nedbränt och förstört, rapporterar TT.
"Det brinner och det är fortfarande tung rök, och man hör hela tiden ljudet av de granater som polisen kastar. Det är mycket människor här. De flesta har hjälm och försöker skydda sig".
"Vi passerade nyss en kyrka som numera fungerar som sjukhus. Det var överfullt därinne med frivilliga läkare som hjälpte de skadade, vi såg blod", säger hon.
Demonstranternas matförråd fanns i en byggnad som brann ned i går, och därför är det nu många som kommer till torget med mat och vatten efter att demonstranterna vädjat i sociala medier efter mat.
Marietta de Pourbaix-Lundin får eventuellt träffa den ukrainske talmannen senare i dag, men det inbokade mötet med presidenten verkar inte bli av, berättar hon.

13:00, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Polska gränsvakter säger att demonstranter som tillhör Ukrainas opposition blockerar vägen till en gränsövergång mellan de två länderna. Gränskontrollen ligger vid Korczowa, skriver Reuters.

13:01, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ryssland kallar våldet i Kiev för ett försök till statskupp, enligt president Vladimir Putins talesperson och lägger all skuld på de som protesterar, rapporterar TT.
"Deras handlingar kan behandlas och behandlas i Moskva enbart som ett försök till statskupp", säger Dmitrij Peskov enligt Interfax.
"Tillsammans med övertagandet av statliga organisationer i flera städer i Ukraina, förekommer även övertagande av polislokaler och försök att överta vapen", hävdar Peskov.
"Faktum är att dessa extrema element har fått tag på vapen".

13:03, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Myndigheterna i Kiev har beslutat att stänga ett sextiotal förskolor och skolor i staden på grund av oroligheterna, uppger Interfax enligt TT. Samtliga ligger i närheten av Självständighetstorget.

13:03, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Alla sidor som är involverade i demonstrationerna i Ukraina, måste visa största möjliga återhållsamhet, säger chefen för FN: s mänskliga rättigheter Navi Pillay, rapporterar Reuters.
"Jag kräver en oberoende undersökning för att fastställa fakta och ansvar, när det gäller om det använts överdrivet våld och för att fastställa ansvaret för de dödliga sammandrabbningarna, tillade hon.

13:18, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Storbritanniens utrikesminister William Hague sade på onsdagen att den ukrainska regeringen måste hållas ansvarig för det våld säkerhetsstyrkor använt under protesterna och som lett till att 26 människor dödats, rapporterar Reuters.

13:20, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Den ansvariga för Europeiska unionens utrikespolitik, Catherine Ashton, har
kallat EU:s utrikesministrar till ett krismöte för att diskutera
den försämrade situationen i Ukraina. Under mötet väntas också frågan om sanktioner mot Ukraina tas upp.
"Våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och den ukrainska regeringen bör ställas till svars, "sade Hague på Twitter, rapporterar Reuters.
Han sade också att han skulle delta i torsdagens möte. Enligt en talesman för utrikesdepartementet, kan Storbrittanien komma att stödja ett eventuellt krav på sanktioner. ”Den brittiska regeringen har inte uteslutit någonting i det här skedet", enligt talesmannen rapporterar Reuters.

13:27, 19 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu tar vi en paus i direktrapporteringen från Ukraina och återkommer med uppdateringar när det händer något igen. Tack alla ni som följt oss under dagen.

13:51, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu återupptar vi direktrapporteringen. Vår korrespondent Maria Persson Löfgren befinner sig just nu i centrala Kiev och för en liten stund sedan kom nya uppgifter från AP att Ukrainas säkerhetstjänst meddelar att demonstranter lagt beslag på över 1 500 skjutvapen. Säkerhetstjänsten har därför ökat beredskapen och meddelar att man planerar genomföra en nationell "antiterrorinsats" för att återställa ordningen i landet.

15:56, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Från TT:
Tysklands förbundskansler Angela Merkel ger sitt stöd till demonstranterna i Kiev, när hon framträder tillsammans med Frankrikes president François Hollande.

"Vi står bakom Kievs kvinnor och män som lider", säger hon och understryker möjligheten att införa EU-sanktioner för att försöka tvinga fram en politisk lösning.

President Hollande fördömer samtidigt den våldsamma utvecklingen i Ukraina, skriver AFP.

15:58, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Statsminister Fredrik Reinfeldt varnar för situationen i Ukraina.
- Det uppenbara är ju att det är en extremt farlig situation, en början på våldsanvändning leder ofta till en eskalerad och fortsatt våldsanvändning. Det bär nu president Janukovytj ansvar för att sätta stopp för, säger Reinfeldt till TT.
-Det har varit många ansträngningar för att försöka få en politisk process men här väljer man ändå våldsanvändning, det är helt fel väg.

Reinfeldt är inte främmande för skarpa åtgärder.
- Det ska vara ett extra utrikesministermöte i morgon och då kommer man säkert att diskutera om man kan rikta in åtgärder mot dem som är ytterst ansvariga, och det är det jag tycker att man ska göra, säger Fredrik Reinfeldt.

15:58, 19 February 2014


Ett flygfoto, taget i går, visar hur rök stiger från Självständighetstorget i Kiev efter sammandrabbningar. Foto: TT.

Ett flygfoto, taget i går, visar hur rök stiger från Självständighetstorget i Kiev efter sammandrabbningar. Foto: TT.

16:02, 19 February 2014


Ännu en bild, från i dag, som visar hur demonstranter skjuter fyrverkerier mot polisen, under dagens sammandrabbningar i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

Ännu en bild, från i dag, som visar hur demonstranter skjuter fyrverkerier mot polisen, under dagens sammandrabbningar i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

16:04, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: I 15.45-sändningen berättar vår korrenspondent på plats i Kiev, Maria Persson Löfgren, om dagens sammandrabbningar.
– På torget, som nu är belägrat av kravallpolis som håller två sidor, håller man på att tillverka nya molotovcocktails och tar in nya däck som man ska tända eld på - som en slags rökridå mellan polis och demonstranter, säger hon och fortsätter:

– Det har inte varit så oroligt på torget i dag, det har varit sporadisk skottlossning och vattenkanoner mot demonstranterna. Men båda sidorna har hållit sig isär. Däremot väntar man sig att det kan bli värre eftersom att myndigheterna säger att de som är på torget är terrorister och det som pågår är en "antiterroraktion".

16:10, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Ukrainas hälsominister uppger för Interfax att 263 demonstranter och 342 poliser, de flesta med skottskador, vårdas på olika sjukhus i Kiev.

Vår korrespondent Maria Persson Löfgren säger att de flesta som skadats fått någon form av skottskador.
– Det kan vara skott från gummikulor, tårgasgranater eller skarpa skott. Man kan också ha blivit slagen med batong eller drabbats av eld som kommit på en. Väldigt många är svårt skadade och i dag kom uppgifter om att ännu en person dött i dag i en annan stad. Det var en kvinna som sköts ihjäl när man försökte storma en lokal administrationsbyggnad, säger Maria Persson Löfgren.

Men enligt henne är det för tidigt att säga om det är nära ett inbördeskrig.
– Helt klart är dock att man kommit tillbaka till den situation som var förut, där lokal administrationer tagits över av proteströrelsen i västra Ukraina och där man också har försökt storma en del myndighetsbyggnader även i östra Ukraina. När man då kallar in ännu mer militär än de 10 000 kravallpoliser som finns här är det klart att situationen spetsas till ännu mer, säger Maria Persson Löfgren.

16:16, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu rapporterar AP att demonstranter tagit kontroll över Kievs centrala postkontor.

16:17, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Aktivister ska ha stormat postkontoret på Självständighetstorget efter att en intilliggande byggnad, som tidigare ockuperats, bränts ned under tisdagens sammandrabbningar, uppger AP.

16:19, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Polens vice utrikesminister ​Piotr Serafin meddelar nu att EU är enat om att införa sanktioner mot ukrainska tjänstemän, på grund av den senaste tidens våld. Enligt Reuters ska Serafin ha meddelat detta efter att den polske premiärministern Donald Tusk haft en telefonkonferens angående Ukraina, med andra regeringschefer inom EU.Händelserna under de senaste 24 timmarna har motiverat beslutet om EU -sanktioner. Det var full enighet bland alla de människor som premiärminister Tusk talat med, säger han.

16:32, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Reuters kommer Polens utrikesminister resa till Ukraina i dag, onsdag, som EU-företrädare.

16:33, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Polens utrikesminister skriver på sin Twitter: "På väg till Kiev"

16:37, 19 February 2014


Demonstranter tillverkar molotovcocktails på Självständighetstorget, under dagens sammandrabbningar med kravallpolis. Foto: TT.

Demonstranter tillverkar molotovcocktails på Självständighetstorget, under dagens sammandrabbningar med kravallpolis. Foto: TT.

16:40, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Från TT: Vapen ska ha stulits från den ukrainska säkerhetstjänsten, uppger Interfax som citerar den biträdande säkerhetschefen.

Totalt ska 268 pistoler, 2 gevär, 3 automatkarbiner, 92 granater och omkring 15 000 patroner stulits från en avdelning i Ivano-Frankivskij i västra Ukraina.

16:41, 19 February 2014


Gatstenar grävs fram, för att användas mot kravallpolis på Självständighetstorget på onsdagen. Foto: TT.

Gatstenar grävs fram, för att användas mot kravallpolis på Självständighetstorget på onsdagen. Foto: TT.

16:44, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Reuters kommer både Tysklands och Frankrikes utrikesministrar åka med Polens utrikesminister till Ukraina i morgon, torsdag.

16:46, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: USA:s utrikesminister John Kerry säger i ett uttalande att det fortfarande finns tid för kompromiss i Ukraina, enligt Reuters. Han säger att USA och EU tillsammans diskuterar möjligheterna till sanktioner mot Ukraina för att skapa möjligheter för kompromiss.

16:48, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ringer, enligt Reuters, president Janukovytj för att fördöma våldet mot demonstranterna.

17:17, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt ett uttalande från EU-kommissionen förmedlade Barroso "sin chock och bestörtning över den senaste tidens sammandrabbningar i Ukraina, som lett til ett stort antal döda och skadade. Han uppmanade till ett omedelbart slut på våldet och fördömde bestämt användandet av våld för att lösa den politiska krisen", sade man enligt Reuters.

17:21, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: – Jag har precis varit på det bedrövliga, måste man väl säga, torget där det syns spår av de fruktansvärda strider som pågick hela natten och där det nu är ett form av ställningskrig, där demonstranterna på den ena sidan då och då kastar sten - men mest förbereder sig för nya strider genom att tillverka molotovcocktails och bygga mer barrikader. På den andra sidan finns kravallpolisen som sprutar med vattenkanoner då och då mot demonstranterna, men det har inte förekommit någon omfattande skottlossning under dagen, säger Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren.

17:27, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Sveriges utrikesminister Carl Bildt Twittrar: "Utmärkt att polens utrikesminister åker till Kiev redan i kväll. Vi samordnade oss precis. Europas röst måste vara tydlig och stark.", skriver han.

17:40, 19 February 2014


Det kanske är svårt att tro, med tanke på den senaste tidens bilder, men såhär brukade SJälvständighetstorget i Kiev se ut innan sammandrabbningarna. Fotot är taget 2001. Foto: TT.

Det kanske är svårt att tro, med tanke på den senaste tidens bilder, men såhär brukade SJälvständighetstorget i Kiev se ut innan sammandrabbningarna. Fotot är taget 2001. Foto: TT.

17:44, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt AFP har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanat EU att uppmuntra den ukrainska oppositionsledaren att samarbeta med myndigheterna.
I ett telefonsamtal med sin tyska motsvarighet Frank-Walter Steinmeier ska Lavrov ha sagt att han "uppmanar parterna i EU att använda sina nära och dagliga kontakter med oppositionen till att uppmana dem att samarbeta med den ukrainska ledningen", uppger departementet på sin hemsida, enligt AFP.

17:50, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Storbritanniens premiärminister, David Cameron, säger att Ukrainas president har ett särskilt ansvar att dra tillbaka regeringsstyrkor och trappa ned situationen, uppger Reuters.

18:02, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Han fördömer våldet från alla sidor och säger till Ukrainas president att världen ser vad han gör.

18:03, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Sveriges utrikesminister Carl Bildt har inga planer på att resa till Kiev, trots att flera andra europeiska utrikesministrar är på väg till Ukraina under torsdagen.
-Nej, ingen resa dit är inplanerad nu. Han ska till Bryssel på ministermöte och därefter till Kina, säger hans pressekreterare Erik Zsiga.

18:08, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: I Russia Todays livesändning kan man nu höra smällar från Självständighetstorget, där demonstranter enligt Ekots korrespondent under eftermiddagen förberett sig för nya strider.

18:16, 19 February 2014


Mörkret har lagt sig över Kiev. Foto: TT.

Mörkret har lagt sig över Kiev. Foto: TT.

18:23, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Demonstranterna avlossar just nu en mängd raketer mot polisens håll, visar bilder från Russia Today.

18:41, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Ukrainas säkerhetstjänst har alltså meddelat att man kommer att genomföra en landsomfattande "antiterror-aktion", för att återställa ordningen i landet. Samtidigt säger försvarsdepartementet att man kommer att skicka fallskärmsjägare till Kiev för att försvara regeringskontor och militäranläggningar, inte för att konfrontera demonstranter, underströk man. Detta uppger BBC.

18:53, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Polisen ska enligt Reuters ha tagit kontroll över en tredjedel av Självständighetstorget, men demonstranterna har under dagen gjort sig redo för ännu en natts strid.
– De kan komma i trupper om tusentals, men vi kommer inte att ge upp. Vi har helt enkelt ingenstans att gå. Vi kommer att stanna här tills vi segrat och kommer att ha kontroll över Självständighetstorget ända till slutet, säger en 44-årig man till Reuters.

19:01, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu rapporterar AP att Ukrainas president har ersatt arméchefen efter gårdagens sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, som dödade 25 personer.

19:04, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Från TT:
Den delbetalning av det ryska lånet till Ukraina som enligt ett besked i måndags skulle ha utbetalats snarast har uppskjutits till på fredag "av tekniska skäl", enligt Reuters som hänvisar till en ukrainsk regeringskälla.

Delbetalningen, består av ett köp på 13 miljarder kronor i ukrainska euroobligationer.

Ryssland har sedan tidigare lovat att låna Ukraina sammanlagt 100 miljarder kronor.

19:05, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Enligt Reuters har Tysklands Angela Merkel och Rysslands Vladimir Putin i dag kommit överens om att göra allt nödvändigt för att förhindra att våldet trappas upp i Ukraina.
Merkel säger att hon och Putin talats vid i telefon och "kommit överens om att fortsätta göra allt vi kan för att våldet inte eskalerar. Jag informerade honom om att Frankrike, Tyskland och Polands utrikesministrar planerar att åka till Kiev i morgon", sade Merkel i samband med dagens möte med Frankrikes president Francois Hollande.

19:31, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: USA:s president Barack Obama kommenterar nu vålder i Ukraina. Han fördömer det med "starkaste ordalag" och varnar för konsekvenser om våldet fortsätter, uppger Reuters.

20:20, 19 February 2014


Självständighetstorget i kväll. Foto: TT.

Självständighetstorget i kväll. Foto: TT.

20:28, 19 February 2014

Matilda Niang, Ekot: Nu tar vi en paus i liverapporteringen, men fortsätter att följa nyhetsutvecklingen i Ukraina och återkommer när det händer någonting nytt. Tack för att ni har följt vår rapportering hittills.

20:36, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Ukrainas president, Viktor Janukovytj, och oppositionen har kommit överens om en vapenvila, enligt Reuters.

22:26, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Presidenten har också gått med på att förhandla med oppositionen, i syfte att få ett slut på blodbadet.

22:30, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Uttaladet om vapenvila kom efter att presidenten träffat tre oppositionsledare.

22:37, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Under kvällen har demonstranter rustat för strid. De har lagrat gatstenar och molotovcocktails. Kravallpolis har blockerat infarter och släckt gatubelysningen. Men vad som kommer att hända nu är oklart och många demonstranter vägrar att gå med på vapenvilan.

22:41, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: – Polisen kommer att döda oss, men vi backar inte, som förra natten när så många dödades, säger en demonstrant till Ekots utrikeskorrespondent, Maria Persson Löfgren som befinner sig i Kiev.

22:46, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: På Självständighetstorget, Majdan, brinner det och det hörs då och då smällar. Polisen kontrar med vattenkanoner, men det har sett värre ut på torget. Här hittar du livebilder.

22:55, 19 February 2014

Carl Jonas: Kadaffi beskev oppositionen som råttor, men han var själv en råtta när låg där i avloppstrumman. Sadat hittades i en grop i norra Irak. Assad beskriver oppositionen som terrorister. Vi får se så småningom var han hamnar. Janukovich beskriver oppositionen som terrorister, Där får vi också se hur det blir med honom. Ryssland har stoppat sitt ekonomiska stöd tills vidare. Trots byte av arméchef, så har han inte tillräckligt stöd.

23:07, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: En av oppositionsledarna, Arsenij Jatsenjuk säger i ett uttalande att myndigheternas planerade stormning av Självständighetstorget nu inte kommer att ske.

23:08, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Hundratals demonstranter befinner sig fortfarande på torget i Kiev, enligt The Guardian. I går dödades minst 26 personer på torget, både civila och poliser.

23:17, 19 February 2014

Maria Makar, Ekot: Nato går ut och varnar Ukraina. Förbindelserna mellan Nato och Ukraina kommer att påverkas om militären ingriper mot demonstranterna, säger Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

23:40, 19 February 2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista